Wat kun je zelf doen, al is het niet jouw schuld?

Iedereen is wel bekend met het spreekwoord: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje.’ En dat blijkt maar weer eens te kloppen. Een kleine drie weken geleden ben ik als fietser in een botsing terecht gekomen met een scooter. Het was gebeurd op een vroege avond, net na etenstijd. Na een dag thuis te hebben gewerkt, zoals velen nu doen met de huidige corona maatregelen, ben ik na het avondeten nog een groot stuk gaan fietsen. Ik ben een groot fiets liefhebber en ik vind het heerlijk om elke dag een aantal kilometer te fietsen. Sinds kort heb ik mezelf een nieuwe mountainbike cadeau gedaan. Het is een fiets die ik graag wilde hebben en waar ik al heel lang naar uit keek. Jammer genoeg ben ik in een botsing terecht gekomen. De fiets kwam er nog goed vanaf, ik daarentegen wat minder.

Het ongeluk zelf

Op de avond van het ongeluk was het schemerig, maar nog niet donker. Doordat het donker begon te worden, had ik al bewust mijn fietslichten aan gedaan. Als autobestuurder weet ik dat fietsers erg moeilijk te zien zijn, ook wanneer het nog schemerig is. Op zulke tijdstippen doe ik meer mijn fietslichten aan voor andere verkeersdeelnemers dan voor mijn eigen zicht. Zelf heb ik nog goed zicht op de weg en op alles om mij heen. Het is meer voor mijn eigen zichtbaarheid en dus ook voor mijn eigen veiligheid op de weg. Als fietser is het belangrijk om je licht aan te doen en je te houden aan de verkeersregels. Echter mocht dat niet het ongeluk voorkomen. Toen ik bijna op de helft van mijn fietsroute was, ben ik frontaal op een scooter gebotst die een andere fietser aan het inhalen was. De scooter ging erg hard en heeft mij als tegenliggende fietser te laat gezien.

Enkel en alleen een excuus is te weinig

Vanwege het ongeluk heb ik lichamelijk letsel opgelopen. Ik had mijn enkel gebroken, mijn knie zwaar gekneusd en er nog een aantal schaafwonden aan over gehouden. Gelukkig is de scooterrijder wel gestopt na het ongeluk en heeft hij de ambulance voor mij gebeld. Tijdens mijn revalidatie heb ik diverse behandelingen gehad. Op basis daarvan ben ik een juridisch proces gestart en heb ik een letselschade advocaat in Delft gecontacteerd. Mede met zijn hulp en kennis kon ik de rechtszaak succesvol afronden en daardoor kreeg ik recht op een schadevergoeding. Deze moet ik echter wel nog afwachten, maar ik ben lichamelijk weer volledig hersteld en ik kan weer heerlijk fietsen op mijn nieuwe mountainbike.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *