Kristof Verschueren BMW R 1200 RT

Motorroute: Elzas en Straatsburg

Tripje Straatsburg

 

De Elzas staat bekend voor z’n charmante mensen, boeiende cultuur, historische rijkdom, aantrekkelijke natuur en mooie kronkelroutes. Een ideale mix voor een onvergetelijke motorvakantie. Ow, en zijn wijn natuurlijk, dat kan ik niet negeren. Vorig jaar trok ik reeds naar de Elzas en ‘s avonds (jaja, als de motor op stal stond) een flesje kraken behoorde tot ons ritueel. 

 

 

De trip bestaat uit drie delen:

  • Chillen in Straatsburg (Elzas deel 1)
  • De wijnroute én de Route de Crêtes volgen tot in het motorhotel in de Vogezen (Elzas deel 2, andere post)
  • In de Vogezen rondsjezen (Elzas deel 3, andere post)

 

Straatsburg

 

Straatsburg Elzas BMW 1200RT motortripMijn motortrip start met een chille citytrip naar Straatsburg. Een ‘one-way-ticket’ naar ginder, 570 kilometers via Luxemburg, Duitsland en Frankrijk met de geweldige BMW R 1200 RT. In april toerde ik met deze toerbuffel reeds naar Normandië en schreef er deze review over. En of we sjans hadden met het weer! Niet te warm, af en toe een streepje zon en vooral geen regen. Ik haat regen op de motor, en zeker van die stortbuien waarbij je nog amper iets ziet en je het gevoel hebt dat je met je kleren onder de douche staat. Automobilisten gapen je aan als koeien in een wei. Maar gelukkig niets van dat vandaag. 

Straatsburg is een wondermooie stad die een rijke en bewogen geschiedenis achter de rug heeft. Als je in de buurt bent, of toch ergens in de Elzas, kan je niet anders dan hier een bezoek te brengen, trek er een dagje voor uit. Doen! Ik verblijf hier twee dagen omdat ik ook de 14e juli nog wil meepakken: overal vuurwerk, ‘bals populaires’, defilés en tientallen optredens verspreid over de stad. Dit is ook vakantie. 

 

 

AirBnb

 

Voor deze trip nam ik voor het eerst deel aan AirBnb. Ik zocht een plaats in het hypercentrum van Straatsburg waar ik ten eerste veilig m’n motor kon laten overnachten (niet dat Straatsburg bekend staat om z’n vandalisme, maar you never know) en ten tweede wilde ik meteen in het centrum als ik uit m’n bed stapte, figuurlijk dan. Ik had geen zin om ‘s nachts na het vuurwerk nog terug te rijden uit het drukke stadscentrum tussen al die feestvierders, zatte fransmannen of vrouwen om dan in een poepsjiek hotel aan te komen waar ze precies voor het eerst een motorrijder hebben ontvangen. Via AirBnb vond ik een leuke stek, pal in het centrum. Very basic, maar ik ben geen veeleisende jongen. AirBnb is een sociaal systeem waar eigenaars een kamer verhuren aan een democratische prijs. Het is geen B&B en geen Couchsurfing (wat ik in april ook gedaan: echt een aanrader!). Via hun website kan je op een uiterst eenvoudige manier een kamer boeken en allerlei informatie met reviews nalezen. Bovendien is AirBnb een leuke manier om contacten op te bouwen met locals. Mijn kamertje is hier best ok. De keuken en living deel ik met de eigenaar, maar ik ben toch altijd outside om Straatsburg te proeven. Enig minpuntje was bij de aankomst: ze beloofden dat zij over een privé koertje beschikten waar ik m’n BMW R 1200 RT veilig kon parkeren. Maar dit was echt niet het geval. Er was wel een koertje, maar ten eerste was dit niet niet privé en ten tweede was het eerder ‘laden en lossen’, maw, even parkeren en dan vertrekken maar. Ik zocht een bewaakte parking, zo eentje vol met camera’s waar dag en nacht een bewaker met heel veel enthousiasme naar auto’s zit te gapen. Gevonden! Parking Austerlitz. Maar wat zijn die spullen pokkeduur! 20 euro voor 24 uur. Er was nog eentje maar die was nog een pak duurder. Austerlitz was de ‘goedkoopste’ en bewaakte parking hier in de buurt. Ik ben benieuwd wat me dat op het einde van de rit gaat kosten. Ook al is m’n BMW uitgerust met een alarm, toch hang ik er nog twee gepatenteerde motorsloten aan: m’n Artago 32 S (waarover ik hier al eens een review schreef) en een superzware ketting die we ook gebruikten tijdens onze toch vorig jaar naar de Alpen (lees het verslag hier). 

De avond voor ‘le 14 Juillet’ hadden we al prijs: een militaire defilé met alles erop en eraan. De troepen werden aanschouwd, Jan met de pet salueerde en zag dat het goed was. Ook de Franse ‘Zwaantjes’ waren present.

 

Militaire defilé Straatsburg

Militaire defilé in Straatsburg: deze motorrijders hebben ‘rode poeplappen’ (doet me aan bavianen denken somehow).

 

Straatsburger tips

 

1/ De wandeling

 

Stadswandeling Straatsburg

Stadswandeling Straatsburg, de GPX kan je hier downloaden.

Links zie je een overzicht van een boeiende wandeling langs tal van bezienswaardigheden. Via de link onderaan de foto kan je de GPX downloaden en op je eigen GPS of device plaatsen. Via Reisroutes vond ik deze stadswandeling, deze kan je hier downloaden, uitprinten en gebruiken als papieren gids. Laat je onderdompelen door de talrijke gezellige pleintjes, de indrukwekkende gebouwen, local food zoals Flamme Cuche (Tarte Brulée), Kougelhopf… wijk La petite France met zijn vakwerkhuizen, de Ponts Couverts, de kathedraal… Hmm, nog geen goesting gekregen? Op deze site kan je ook alvast meer info vinden over Straatsburg. 

 

 

2/ Les je dorst met je ogen

 

Als je tijdens je wandeling dorst hebt, zoek dan even deze plek op: Café Atlantico. Een boot langs de kade met een prachtig zicht op het water, een fontein en de Eglise Saint-Paul. Je kan er lekker ontspannen een hapje verteren of een lekkere cappuccino binnenkappen waar ze van die lekker chocoladepoeder (en veel!) overkappen. De coördinaten tref je hier.

 

 

3/ Europees Parlement

 

Believer van Europa of niet (Brexit of niet dus), het Europees Parlement is een prachtig gebouw dat je zeker moet gezien hebben. Je kan gerust vanuit het centrum langs het water tot daar stappen (nee nee, geen bus, tram of taxi nemen!). Lekker ontspannend. Ik zou ook niet met de boot tot daar varen (je kan in het centrum zo’n toeristenboot nemen) want dan zie je enkel de achterkant van het gebouw. Ook kan je in het Europees Parlement sommige vergaderingen bijwonen en het gebouw langs de binnenkant aanschouwen. Ga er dus niet op een feestdag naar toe (zoals wij deden op 14 Juillet) want dan is de keet gesloten. 

 

 

4/ Snoeperijen: meeeeeeeega nougat!

 

Ik ontdekte dit winkeltje eerder toevallig: een artisanaal aanbod van allerlei soorten nougat en broden met specerijen (soort peperkoek), maar alles in XXXL-formaat. Wow, deze moet je eens gezien hebben. De shop ligt in Rue des Serruriers nr. 8 en noemt Le Coeur d’Alsace (plannetje). 

 

Straatsburg citytrip motortocht nougat Artisanal Le Coeur d'lasace rue des serruriers

Hmm, XXL nougat!

 

5/ Honger: Flamme Cuche!

 

In de buurt van La Petite France is een supergezellig restaurantje net naast het water waar je Flamme Cuche eens zo lekker zal smaken! Om je honger te stillen raad ik aan om hier even halt te houden. Adres: Au Petit Bois Vert, Quai de la Bruche 2 (plannetje).

 

 

6/ Just enjoy!

Wandel rond en geniet van de prachtige uitzichten! Hier enkele sfeerfoto’s.

 

 

That’s it! 

 

Heb je een opmerking, suggestie of vraag, MAIL ME of contacteer me via het CONTACTFORMULIER. Wil je reageren via Facebook, dat kan je met alle plezier HIER DOEN. Begeesterd door foto’s? Volg me op Instagram!

 

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.