Straatsburg Le Clerjus

Motortocht Route des Vins + Route des Crêtes

Vanuit Straatsburg vertrek ik richting Le Clerjus waar ons motorhotel op ons staat te wachten (zie mijn andere tekst hier). De tocht start vanuit het übermooie Straatsburg waar ik twee dagen verbleef (lees hier) met een klein stukje snelweg om zo op 1-2-3 in de goede richting gelanceerd te geraken richting Colmar. Pas na Colmar zit je echt in het hart van de wijnstreek en volg je ook een stuk van de wijnroute (Route des Vins d’Alsace). Van het ene dorpje slinger naar het andere waar iedere wijnboer je zijn gouden vloeistof aanbiedt en je vol tromgeroffel zijn product als het beste bestempelt. Onderweg passeer je gigantische frisgroene druivenvelden en zie altijd wel ergens een kasteel of ruïne in de verte pronken, hou je fototoestel in de aanslag.

 

  • Afstand: 345 kilometer
  • Gereden: augustus 2016
  • Motor: BMW R1200RT

 

Vogezen Elzas motorroute route de vins d'Alsace route de crêtes Kasteel Haut-Kœnigsbourg

Bovenaan het Kasteel Haut-Kœnigsbourg

De tocht passeert ook langs het bekende kasteel van Haut-Königsbourg, gelegen op grote hoogte met een prachtig uitzicht over de streek. Voor wie het kasteel zelf wil bezoeken, reken op een tweetal uurtjes (zo lang deed ik er vorig jaar over). Als je geen tijd of zin hebt om je in het kasteel als ridder te wanen, hou dan toch even halt buiten het kasteel voor een koffie waar je vanop het terras zicht hebt op de uitgestrekte Elzas.

 

 

 

 

 

 

Colmar

Onderweg houden we even halt in Colmar waar we op zoek gaan naar Petite Venise. Alhoewel de naam je wellicht doet dagdromen van het romantische Venetië, verwacht in de verste verte niet ‘the real thing’, maar eerder aan ‘klein klein’ Venetië. Je kan er alleszins met een bootje varen en de romantische toer opgaan voor wie in de stemming is én tijd te veel heeft. Het centrum is vlot bereikbaar en er is ruime plaats om je motor te parkeren. Je treft in Colmar talrijke gezellige straatjes die overladen zijn met toeristen, winkeltjes en eetgelegenheden. Wie zin heeft om wat te kuieren, trekt hiervoor best ook een tweetal uurtjes voor uit.

 

Petite Venise Colmar Vogezen route des vins d' Alsace route des crêtes

 

We verlaten de Elzas en de vanzelfsprekende druivenvelden en trekken richting Le Clerjus. Onderweg trakteren we onszelf nog op een stukje van de Route des Crêtes die alom bekend is bij de motorrijders. De route is 85 kilometer lang, gaat van noord naar zuid en verbindt de toppen van de Vogezen met elkaar. Je doet de ene col aan na de andere en de hoogste cols -waaronder de Grand Ballon– stijgen boven de boomgrens uit waardoor je getrakteerd wordt op adembenemende vergezichten. Deze route moet beslist op je bucket list staan. Tip: vermijd het weekend (en zeker zondag) want dan krioelt het op de toppen van motorrijders, wandelaars, fietsers, mobilhomes en automobilisten met filerijden, gevaarlijke situaties of een slakkentempo als gevolg… kortom a whole lot of toerists. 

Elzas Vogezen Cols Motorroute Route des Crêtes route des vins d'Alsace

 

 

De route

 

De ganse route kan je hier bekijken en downloaden. Voor wie op zoek is naar kortere ritjes, heb ik hier enkele kortere stukken samengevat met telkens enkele foto’s om een idee te krijgen van de tocht.

 

 

Tocht 1

Download tocht 1 hier.

 

Tocht 2

Download tocht 2 hier. Tochtje rondom het kasteel van Haut-Koeningsbourg

 

Tocht 3

Download tocht 3 hier. Tochtje doorheen de frisgroene druiven. 

 

Tocht 4

Download tocht 4 hier

 

Tocht 5

Download tocht 5 hier.

 

Tocht 6

Download tocht 6 hier.

 

Tocht 7

Download tocht 7 hier.

 

That’s it! 

Heb je een opmerking, suggestie of vraag, MAIL ME of contacteer me via het CONTACTFORMULIER. Wil je reageren via Facebook, dat kan je met alle plezier HIER DOEN. Begeesterd door foto’s? Volg me op Instagram!

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.