TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschuerej

Ik kocht de TomTom Rider 550!

De lezers onder jullie weten dat ik grote fan ben van navigatie met de smartphone (link) op mijn motor. Dit biedt tal van voordelen en de fabrikanten van navigatietoestellen beseffen dit maar al te goed, werk aan de winkel guys! Voor navigeren van punt A naar B bestaat er niets beter dan (gratis) apps zoals Waze (mijn absolute nummer 1), Google, TomTom Go, Scenic (link), …. Toch blijft het een uitdaging om complexe routes met tal van waypoints over te brengen naar je smartphone. Scenic is hiervoor mijn favoriet, maar deze is enkel beschikbaar voor iOs en toch loopt het soms mis met het kaartmateriaal. Binnenkort brengt Scenic een flinke update uit, ik kijk er naar uit! Een andere mogelijkheid is de app van Myrouteapp. Echter, deze app staat nog in zijn kinderschoenen en is -in vergelijking met bv Waze- veel minder gebruiksvriendelijk en onderweg loopt de navigatie toch niet altijd even vlot. 

 

Aangezien ik volgende maand twee grote routes op mijn programma heb staan naar Denemarken (3.000 km) en de Spaanse Pyreneeën (5.000 km), wil ik me zo goed mogelijk voorbereiden en 100 % zeker zijn dat ik al mijn minuscuul voorbereide routes onderweg kan rijden. Iedere route bestaat uit tal van waypoints, stopplaatsen, POI’s, de allermooiste baantjes… en dit mag niet misgaan. Gelukkig heeft TomTom recent een gloednieuw model op de markt gebracht: de TomTom Rider 550 die heel wat lovende reviews krijgt: wifi-synchronisatie, quadcore, … én heel belangrijk: TomTom biedt gratis heel wat fantastische routes in binnen- en buitenland die je zo op je toestel kunt laden. Zelf heb ik al meermaals met TomTom gereden en als Garmin-gebruiker heb ik altijd de voorkeur gegeven aan het OS van TomTom. Ik denk dat Garmin met de lancering van deze Rider 550 (opnieuw) een grote klap gaat krijgen. 

 

Mijn set-up

 

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren RAM

Standaard (!) is er gratis zeer degelijk bevestigingsmateriaal bij geleverd van RAM (oerdegelijk). Ontbreekt op deze foto: USB-kabel en stroomkabel om te koppelen aan je batterij. Belangrijk: het TomTom koppelingsstuk is hetzelfde als deze van oudere modellen waardoor je de nieuwe Rider 550 zo op je bevestigingsmateriaal van je voorgaande modellen kunt plaatsen.

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren Ram

Zeer degelijk bevestigingsmateriaal dat standaard geleverd is bij de Rider 550.

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren

Hier zie je hoe ik de Rider 550 aan mijn stuur heb geplaatst. Achter mijn scherm zie je de houder van mijn BMW gps (die ik niet meer in bezit heb). Aangezien ik nog maar zelden met een GPS navigeer (maar vrijwel altijd met smartphone), verkies ik om de Rider 550 via deze RAM-mount op mijn stuur te plaatsen. Na mijn vakantie verwijder ik deze eenvoudig en maak ik terug gebruik van mijn smartphone.

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren stroom

Omdat ik mijn Rider 550 niet definitief wil bevestigen aan mijn stuur, maak ik geen gebruik van de bijgeleverde stroomkabel (te koppelen aan de batterij), maar wel via 12V aansluiting met dubbele USB-poort zodat ik onderweg de GPS kan opladen.

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren smartphone

Hier zie je mijn ‘dubbele opstelling’: links de TomTom Rider 550 en rechts mijn smartphone. In theorie kan ik ze beiden naast elkaar gebruiken: de TomTom voor de navigatie van mijn (complexe) dagroutes en de smartphone voor Waze waarop ik tal van meldingen kan zien van gebruikers zoals gevaarlijke voorwerpen op de weg, putten, overstroming, … De kans is klein dat ik naar de Pyreneeën deze combinatie ga toepassen.

TomTom Rider 550 Mydrive navigatie motor Kristof Verschueren usb aansluiting

De Rider 550 heeft onderaan de aansluiting zodat je het toestel stroom kunt geven terwijl die op de houder van je stuur staat. Erg handig in geval de stroom van de batterij van je GPS leeg loopt.

 

De Rider 550: too good to be true?

 

De Rider 550 is een zeer intuïtief ding: weinig toeters en bellen, maar alles wat je nodig hebt. De TomTom vind ik gebruiksvriendelijker als de Garmin. Het scherm is zeer gevoelig (kan je instellen) en het ‘pinnen’ gaat als een fluitje van een cent: in- en uitzoomen gaat vlot, niet zo vlot zoals bij mijn iPhone, maar er zijn geen haperingen.

 

Routes overzetten via kabel

 

Voor mij is er op dit moment maar 1 programma dat veruit het beste is voor het plannen van routes: Myrouteapp. Ik werk er geruime tijd mee en heb er al tientallen uitgebreide routes mee gepland in binnen- en buitenland en het ding is fan-tas-tisch. Eens je er vlot mee kunt werken, besef je welke voordelen het programma biedt en ook de extra toeters en bellen zijn erg handige dingen die ik vaak gebruik. Genoeg gestoeft over Myrouteapp. Op dit moment biedt Myrouteapp de mogelijkheid om routes te kopiëren (op te slaan) naar jouw eigen ‘Mydrive‘ van TomTom maar dit is nog in bèta en werkte bij mij niet. 

 

Meldingen op je smartphone kan je op de Rider 550 laten verschijnen indien je deze optie activeert.

Ik had onmiddellijk een probleem: als ik de Rider 550 aansloot op mijn MacBook Pro, zag mijn laptop de gps NIET. Wat ik ook probeerde. Hierdoor kon ik vanuit Myrouteapp de route niet exporteren via de connector omdat het programma (mijn computer) de Rider 550 niet zag. Viel dat tegen! Toch zag ik dat de batterij van de Rider oplaadde wat betekende dat er een verbinding was tussen mijn laptop en de GPS. Wat ik ook probeerde (alles herstarten, andere kabel, andere poorten….) ik kreeg de Rider 550 niet te zien op mijn Finder!

 

Een volgende stap was de routes op te slaan als GPX en vervolgens te slepen naar de Rider 550. Ook hier had ik het probleem dat het GPS nergens in mijn Finder te zien was zodat ik de GPX-bestanden niet naar het toestel kon slepen, bummer.

 

Tot ik volgende toepaste: ik koppelde beide toestellen aan elkaar en herstartte de Rider 550. Enkel dan vroeg die of ik routes wil importeren. Pas als ik dat aanvinkte, verscheen er op mijn scherm een soort venstertje waarnaar ik al mijn GPX-bestanden kan slepen. Joepie! Tip: vergeet niet vervolgens op ‘importeer’ te drukken of de routes zitten niet in je GPS.

 

Jammer dat mijn MacBook Pro de TomTom Rider 550 niet ziet in zijn Finder 🙁

 

TomTom Rider 550 Mydrive verzend naar systeem systeeminformatieVia een tip in een forum las ik hoe je kan controleren of je computer (in dit geval een mac) toch het GPS herkent: je start ‘Systeeminformatie‘, en vervolgens ga je naar Hardware -> USB. Als je daar je TomTom ziet staan, is er communicatie tussen de twee toestellen. In mijn geval was dit ook (joepie), maar toch zie ik de Rider 550 niet in mijn Finder staan (en ja, er zit een micro SD geheugenkaart in mijn Rider ;-).

 

 

 

 

Draadloos synchroniseren via Wifi?

 

Een andere manier om routes naar je MyDrive te brengen, is gewoon via de link ‘importeer een GPX-bestand’, erg handig! De MyDrive van TomTom is echt supermooi (zelfs visueel aantrekkelijker als deze van Myrouteapp, maar dat is subjectief), al zijn er nog wel puntjes ter verbetering en heeft het heel wat minder functionaliteiten tov Myrouteapp. Ondertussen had ik tal van routes in MyDrive staan die niet op mijn Rider 550 verschenen. Wat ik ook deed:

 

 • de route op MyDrive openen, bewerken, opslaan…
 • bij sommige routes verschijnt ‘Verzenden naar systeem’, bij andere niet…
 • ik opende Road Trips van TomTom…
 • maakte meermaals verbinding met Wifi, controleerde dat de Rider 550 online was (verbonden met Wifi)…
 • maakte routes via de MyDrive app op mijn Iphone: deze verschenen in mijn MyDdrive online (maw: er was zeker een synchronisatie)

 

Wat ik ook deed, het lukt met NIET om een synchronisatie tot stand te brengen tussen de Rider 550 en mijn MyDrive via de computer. Echter, heel soms (en nogmaals: ‘heel soms’) lukte de synchronisatie wel en verscheen een route op de Rider 550. Deze synchronisatie is zo beperkt en onbetrouwbaar, dat het voor mij geen te volgen werkwijze was. Dit probleem had ik zowel op Firefox, Chrome als Safari. Tot ik enkele dagen later volgende werkwijze ontdekte die wel werkte:

 

TomTom Rider 550 Mydrive verzend naar systeem

Bij het openen van een route in Mydrive (online) zag ik onderaan ‘niet’ de knop staan ‘verzenden naar systeem’, maar wel een knop om de route op te slaan.

TomTom Rider 550 Mydrive verzend naar systeem

Pas ‘nadat’ ik op een blauw bolletje drukte op de route, zag ik de knop verschijnen ‘verzend naar systeem’. Telkens ik via deze weg op deze knop drukte, verscheen de route WEL vrijwel onmiddellijk op de GPS. Deze werkwijze bleek voor mij te werken, joepie. Let op: de route wordt dan naar je Rider 550 gestuurd zodat je deze meteen kan rijden, maar wil je de route ‘opslaan’ op je Rider, dan moet je de route nog opslaan: Huidige route – Voeg toe aan Mijn routes. Jiehaaaaaaa!!

 

 

Vreemd gedoe met Wifi

 

De Rider 550 kan je koppelen met je Wifi-netwerk. Dit is erg praktisch omdat die dan meteen allerlei updates kan uitvoeren zonder dat je met al die kabels moet zitten prutsen. Toch verliep de koppeling met de Wifi niet vlekkeloos. Je moet ten eerste bewaken dat je niet te ver van je router zit: zo heb ik op mijn terras ruim bereik van mijn netwerk alhoewel de Rider 550 het netwerk niet zag, tot ik naar binnen ging. Ook gaf die regelmatig aan dat mijn netwerk niet beschikbaar was (alhoewel al mijn toestellen op dat moment op mijn netwerk hingen). Ik herstartte de Rider 550 meermaals en toch lukt het niet, wat ik ook deed. Ik herstartte zelfs de router en dat hielp ook niet. Plots het na een half uurtje trial and error wel lukte. Vreemd. De dag nadien had ik geen problemen. 

 

Koppeling via bluetooth met mijn iPhone

 

MyDrive TomTom

Hier zie je dat mijn MyDrive app is ingelogd en gekoppeld aan MyDrive online. Wijzigingen in deze app verschijnen bijgevolg ook in de MyDrive online (maar NIET op de Rider 550).

Het koppelen van de Rider 550 aan mijn smartphone (iPhone 7) liep als een fluitje van een cent. Dit is handig om de MyDrive app te koppelen zodat je onderweg bv filemeldingen (Traffic Services) kan krijgen, of berichten via Whatsapp die je op je gps kunt laten verschijnen (en dit is meteen ook een nieuwe functie bij de Rider 550). 

 

Het idee achter deze app is geweldig: een computer heb je niet meer nodig want je kan de routes laden op je smartphone, routes wijzigen, punten toevoegen, routes plannen…. op je smartphone en deze via bluetooth naar de Rider 550 sturen. Echter, hier liep het ook mis: de routes die ik op de app maakte of wijzigde, verschenen WEL in de MyDrive online, maar NIET op de Rider 550. Bummer again!

 

Ook hier ontdekte ik enkele dagen later dat ik via een omweg succesvol een route van de Mydrive app naar mijn Rider 550 kon sturen: nadat je een route hebt geopend op je app (bv een geweldige route die TomTom gratis aanbiedt), moet je eerst op een blauw bolletje drukken (waypoint of tussenpunt), en pas dan verschijnt de link ‘verzend naar systeem’. Een seconde later verschijnt de route op de Rider 550.

 

 

TomTom Rider 550 Mydrive verzend naar systeem

Links: bij het openen van een route in de MyDrive app, is om een voor mij vreemde reden de knop ‘verzenden naar systeem’ niet geactiveerd (zie rode kader). Pas op het moment dat je op een waypoint drukt (routepunt), verschijnt onderaan: Verzend naar systeem (terwijl de bovenste knop nog steeds niet is geactiveerd). Pas als je op de onderste knop drukt, verschijnt de route vrijwel op hetzelfde moment op de Rider 550 (foto rechts).

 

 

TomTom Rider 550 koppeling

 

Koppeling via bluetooth met mijn iPad

 

Ik trachtte vervolgens mijn iPad te koppelen aan de Rider 550. Hier liep het mis. Beide toestellen zagen elkaar en ik kreeg bij het koppelen een koppelingsverzoek en koppelingscode. Bij iedere bevestiging liep het mis en kreeg ik de boodschap dat de verbinding mislukt was. Wat ik ook probeerde: ik kreeg de Rider 550 NIET gekoppeld aan mijn iPad (model 2018, software up-to-date). Na heel wat gesurf op het internet, vond ik volgende mededeling van TomTom: Let op: voor GO 40, GO 50, GO 51, GO 60, GO 61, GO 400, GO 500, GO 600, GO 510, GO 610, Rider 400, Rider 40 – als je MyDrive-items wilt overzetten op je navigatiesysteem, verbind je je systeem met internet via je smartphone of sluit je het aan op de computer met een USB-kabel. 

 

Navigeren

 

Genoeg negativiteit neergeschreven over de Rider 550. Er zijn online ook heel wat gebruikers waarbij de synchronisatie vlekkeloos verloopt, gelukkig voor hen. TomTom maakt met deze Rider 550 serieuze stappen vooruit en daar ben ik blij om. Ik krijg mijn complexe routes vlekkeloos op de Rider 550 (met kabel of een omweg), en de navigatie gaat op zich vlot. De Rider 550 gaat perfect om met alle bestanden en het OS van TomTom vind ik hoogwaardig. De navigatie van de TomTom is van uitmuntende kwaliteit, en daar draait het fundamenteel om. Ik ga de komende maanden het toestel nog uitvoerig aan de tand voelen maar als ik mijn vorige navigatie-ervaring met TomTom evalueer, twijfel ik geen seconde dat ook de Rider 550 mij breed glimlachend zal doen rondrijden. De Rider 550 is eigenlijk een pasgeboren GPS die nog enkele software updates nodig heeft, maar nu al bewijst het toestel dat er een grote toekomst is weggelegd voor de Rider 550. Heel het opzet van TomTom (synchronisatie van de app via bluetooth, synchronisatie van de GPS via Wifi….) is waar ik al jaren op zit te wachten. En als ik dan toch nog een beetje mag dromen, stel ik voor dat ze de TomTom Go Mobile app (ook een SUPERAPP VOOR NAVIGATIE OP JE SMARTPHONE! Zie hier voor meer info: link) koppelen aan de Mydrive app zodat je (complexe) routes niet alleen naar je Rider 550 vlekkeloos kunt overbrengen, maar ook op je navigatie-app van je smartphone. Hierdoor zou TomTom alle partijen supertevreden stellen: rijders die blijven zweren aan de GPS toestellen, en rijders (zoals ik) die voorstander zijn van navigeren via de smartphone. Iedereen dik content dus 😉

 

Proficiat TomTom!

 

 

Sterke punten

 • Zeer gebruiksvriendelijk en functioneel;
 • Snelle processor: snelle verwerking van gegevens, vlotte import; 
 • Goede schermbediening;
 • MyDrive app: zeer mooie app, handig, uitgebreid;
 • Synchronisatie via Wifi en Bluetooth;
 • MyDrive online: streling voor het oog, gebruiksvriendelijk;
 • TomTom stelt gratis heel wat geweldige routes ter beschikking, alsook POI’s, …
 • Kantelbaar scherm;
 • Bevestigingsbeugel standaard meegeleverd;
 • Kaart Europa inbegrepen: levenslange updates;
 • Traffic Services inbegrepen;
 • Vlotte koppeling met smartphone;
 • Automatische updates van het toestel via Wifi;

 

Mijn aandachtspunten

 • Synchronisatie tussen Rider 550 en MyDrive werkte niet altijd, of via een omweg;
 • Verbinding met Wifi: vondt soms het netwerk niet;
 • Geen bluetooth verbinding mogelijk tussen Rider 550 en mijn iPad (model 2018);
 • Vreemde softwarekronkel met de knop ‘Verzend naar systeem’, update wenselijk;

 

Gegevens

 

 • KOSTPRIJS: 399 euro (standaard versie). 

 

Meer info: https://www.tomtom.com/nl_be/drive/motorcycle   

 

 
Heb je een opmerking, suggestie of vraag, MAIL ME of contacteer me via het CONTACTFORMULIER. Wil je reageren via Facebook, dat kan je met alle plezier HIER DOEN. Volg me ook op INSTAGRAM.

 

 

Tags:
, ,

6 Comments

 • Carl marnef

  25.07.2018 at 09:53 Reply

  Hey Kristof,
  Geweldige post barstensvol nuttige info
  Heb me zelf gisteren een 550 aangeschaft en door dit artikel ben ik op slag een pak wijzer (toch wat betreft de GPS :-))
  grtz
  Carl

  • Kristof

   28.08.2018 at 14:42 Reply

   Geweldig! Veel plezier ermee!

 • Caroline Buysse

  22.02.2019 at 05:26 Reply

  Kristof, bedankt voor de duidelijke info van de TomTom 550. Had nog 1 vraagje dat niet besproken is geweest. Kan de TomTom ritjes opnemen? Bv wanneer je een georganiseerde bepijlde rit meerijdt en deze achteraf nog eens wil rijden.

 • Gilbert Verhaeren

  03.04.2019 at 00:37 Reply

  Ik heb net de Rider 550 in huis,,, Ik was eerder al een rider gebruiker namelijk de rider 3 .
  Nu wat aan het spelen geweest et de 550 en toch heel at aanmerkingen die me niet zo tevreden doen stemmen over het toestel.
  Vroeger als ik een adres ingaf dan kwam de rider vragen hoe ik die route wilde rijden, snelste, kronkel, kortste, enz.
  Wel de 550 doet dit niet meer, ook al heb je in de settings ingegeven dat hij dat moet vragen. Je kan ook alleen nog kronkelroutes kiezen in je menu. Dit vind ik een zeer verleden zaak, daar ik vroeger toch vaak zo snel mogelijk naar mijn bestemming reed om dan via kronkelroutes terug te komen, dat lukt me niet dus met de 550 tenzij je door al je menu’s heel wil lopen.
  Ander puntje is dat er geen laad-led meer op de rider 550 staat, heel erg onduidelijk vind ik dit. Hoe zie je nu dat je rider aan het opladen is ja dan nee? Ahh op het scherm misschien,,, NEE hoor oo kop je navigatie scherm kan je geen batterij status tezien krijgen. de motor trilt nog al eens, je zit met koppelingen ik wil dus steeds kunnen controleren of de navigatie wel oplaad en ik niet zomaar in eens zonder stroom val op de navigatie.
  Ik heb ook de grootste moeite om de rider 550 te koppelen met mijn N-com van Nolan… De rider vind de N)com wel maar blijft om verbinding vragen,,,

  Misschien moet ik het nog ontdekken allemaal maar de oplossingen voor dit liggen dan wel heel erg verscholen.
  Ook is er erg weinig info te vinden over bovenstaande euvels.

  Het is niet allemaal kommer en kwel en het mag gezegd worden dat het een super snel apparaat is, geen enkele vertragingen meer bij zoomen of wat je ook doet met de 550.
  De verkeersinfo is ongelooflijk accuraat en a-la minuut bijgewerkt, wat dus super is voor je routes die dan zonder verrassingen kunnen verlopen.
  Al bij al een SUPER navigatietoestel met tig van mogelijkheden, en het zou echt wel 100% kunnen zijn als bovenstaande item werden aangepakt.

 • Isidoor Holvoet

  26.07.2019 at 10:23 Reply

  Hallo,
  Mede dankzij deze blog heb ik de 550 gekocht. Ik heb het toestel nu enkele dagen en zit wat te prullen met de mydrive app.
  Kan men ook een deel van de route spannend maken? Vb: ik rij via snelste route naar een punt om daar aan de spannende route te beginnen.
  Gr.

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.