GPX navigatie waypoint track route

GPX bestanden: alles wat je wilde weten

In de motorwereld worden GPX-bestanden veel gebruikt om mooie routes te delen en te navigeren. Ze zijn van veel sites te downloaden en ook zelf te creëren met Mapping Software, Websites en Apps. Genoeg aanleiding voor bikerblog om hier eens aandacht aan te besteden.

 

Wat is GPX?

 

GPX is het meest gebruikte bestandsformaat voor alles wat met GPS te maken heeft. Het wordt in de eerste plaats gebruikt om locatiegegevens (GPS-coördinaten) op te slaan, maar kan ook additionele gegevens bevatten zoals hoogte en tijdstippen. Je kan GPX-bestanden importeren en exporteren met bijna elk GPS navigatie-apparaat, elk GPS softwarepakket en elke GPS website. GPX staat voor GPS Exchange Format. De eerste versie, versie 1.0, is uitgebracht door Topografix in 2002. Versie 1.1, uitgebracht in 2004, is tot op heden nog steeds de standaard. Het GPX bestandsformaat is XML.

 

 

Inhoud van een GPX bestand

 

Als eerste bevat een GPX-bestand algemene informatie zoals een naam, omschrijving, auteur, copyright info, tijdstip, etc. Daarnaast kan een GPX-bestand 3 elementen bevatten: Waypoints, Tracks en Routes.

 

Waypoint

 

waypoint route gpx trackEen waypoint is in feite niets anders dan één enkele locatie. Dus één coördinaat met latitude en longitude. Het wordt meestal gebruikt voor de representatie van een Point of Interest (POI) of een speciale plek op de kaart. Naast de coördinaat kan een Waypoint ook een naam, uitgebreide omschrijving, hoogte, tijdstip en nog meer informatie hebben. Een GPX-bestand kan meerdere waypoints bevatten, maar de volgorde van Waypoints is niet belangrijk. Ze worden gezien als losse punten op de kaart die niet met elkaar verbonden zijn.

 

Track en Routes

 

Dat brengt ons bij Tracks en Routes. Een track of route is een lijst van coördinaten. Anders dan een lijst van waypoints, is bij een track of route de volgorde van de punten wel belangrijk. De volgorde van de punten representeert de volgorde waarin de coördinaten zijn bezocht of bezocht gaan worden. Net zoals een waypoint kan een track en een route ook algemene informatie bevatten zoals een naam en omschrijving. Daarnaast bevat een track en een route natuurlijk de lijst met coördinaten. Voor een track zijn dit trackpoints (GPX Element: trkpt) en voor een route zijn dit routepoints (GPX Element: rtept).

 

Verschil tussen een Track en Route

 

Wat is dan het verschil tussen een track en een route? Wel, technisch gezien is er niet heel veel verschil tussen een track en een route. Het enige belangrijke verschil is dat een Track altijd is opgebouwd uit één of meerdere track segmenten, terwijl een Route geen segmenten heeft. Het grote verschil zit hem echter in het gebruik en creatie van Tracks en Routes.

 

“Een track is een opname van een tour die iemand in het verleden heeft gedaan. Een Route is een plan voor een tour die men in de toekomst wilt doen.”

 

Dit klinkt misschien raar en je zal je misschien afvragen wat het verschil dan nu echt is. Nou, het verschil is tamelijk groot en zit hem in het aantal en soort punten die een track en route bevatten.

 

Track

Zoals gezegd is een track een opname van een tour of een reis die iemand heeft gedaan. Een track wordt meestal gecreëerd door een GPS navigatie-apparaat of een Mobiele Telefoon met GPS-functie. Dit apparaat slaat tijdens het rijden de gepasseerde coördinaten op. Meestal gebeurt dit met een tijdsinterval en/of na het afleggen van een bepaalde afstand. B.v. elke seconde of bij elke 10 meter. Het gevolg hiervan is dat tracks over het algemeen veel punten bevatten. Voor een trip van 100 km kan dat al snel tot in de duizenden punten lopen.

 

Route

Een route is niet opgenomen door een apparaat, maar gepland door een mens, meestal met hulp van software op de desktop (bv Garmin Basecamp, RouteConverter of gewoon Google Maps), een Mobiele App (er zijn er velen) of een Navigatie-apparaat zoals (voor ons motorrijders) de Garmin Zumo of TomTom Rider. Bij het plannen van een route geef je natuurlijk niet iedere 10 meter een punt aan, maar kies je belangrijke punten uit om op die manier precies de route te krijgen die je wil volgen. De Software, de App of het navigatie apparaat ‘berekent’ dan voor je hoe je van het ene naar het andere punt geraakt.

 

Moet ik een track of route hebben?

 

De verschillen tussen een track en een route hebben twee belangrijke gevolgen:

 

  1. De track/route tekenen op de kaart: Omdat de punten van een track zo dicht bij elkaar liggen, volstaat het om alle punten met een rechte lijn te verbinden. Dit geeft dan een goeie weergave van de weg die men gevolgd heeft. Zou men dit met een route doen dan zal je zien dat dit er “hakkelig” uit ziet en dat de wegen niet gevolgd worden. Voor het tekenen van de route op de kaart heeft de software, de App of het apparaat kennis van het wegennetwerk nodig om zo de exacte weg van het ene punt naar het andere te berekenen.
  2. Turn by Turn en Voice Navigatie: Min of meer een gevolg van het eerste punt is dat het met een track onmogelijk is om Turn by Turn en Voice Instructies te krijgen. Althans, onmogelijk zonder het converteren of anderszins bewerken van de track. De track bevat namelijk zoveel punten dat een Navigatie Apparaat of App zou “stikken” in de berekening. De App of het apparaat moet namelijk de route berekenen tussen ieder punt en omdat het er zoveel zijn is dit niet te doen.

 

 

waypoints track gpxTer illustratie is in de figuur links een lijst van 8 punten weergegeven. In het bovenste plaatje is deze lijst als Waypoints weergegeven. In het middelste plaatje als track en in het onderste plaatje als route. Je ziet duidelijk het verschil tussen het middelste en onderste plaatje. De track volgt het wegennetwerk niet, terwijl de route dit wel doet. Deze route is berekend door de software waarmee de route is gepland. In dit geval RouteConverter.

 

Extensies

 

Met GPX bestanden is het mogelijk om extensies toe te voegen. Extensies bieden de mogelijkheid om meer en andere informatie bij waypoints, tracks en routes op te slaan. De meest bekende extensie is wel die van Garmin. Garmin gebruikt deze voornamelijk om extra punten toe te voegen aan een route. Deze extra punten worden toegevoegd aan een route punt en geven de (berekende) route weer van het vorige punt naar dat punt. Er is veel software die de Garmin extensie herkennen en kunnen verwerken, maar er is ook veel software en Apps die niet kunnen omgaan ermee. In sommige gevallen is het GPX bestand dan helemaal niet in te lezen of worden de extra punten genegeerd.

 

 

Meer informatie

 

Er is nog veel meer in detail te gaan, maar dat zou voor hier te ver gaan. Ook is er genoeg detailinformatie te vinden op andere sites. Hieronder enkele links met meer details.

 

Sites met motorroutes:

 

  • Best Biking Roads (wereldwijd, speciaal voor motorrijders) 
  • GPSies (wereldwijd, alle routes, te filteren voor motor en auto)
  • Motoeren.nl (alleen in Nederland, speciaal voor motorrijders)
  • MotoMappers (wereldwijd, speciaal voor motorrijders)
  • RouteYou (wereldwijd, alle routes, te filteren voor motor en auto)
  • Motorcycle Diaries (dé referentie voor wie op zoek is naar de mooiste en vetste routes voor motorrijders)
  • Nog véél meer. Google op “Motorcycle Routes”

 

Dit artikel is geschreven door Guido van Eijsden van MotorMappers.com in samenwerking met Bikerblog.be.

 

Tags:
,

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.