BMW gs1200 Bikerblog GoPro

De ultieme GoPro gids voor op je motorfiets

Voor iemand die al jaren met kilo’s fototoestellen en lenzen rondsleurt, is de komst van pocketcamera’s een welgekomen geschenk om creatiever aan de slag te kunnen. Het perfecte toestel heb ik nog niet gevonden, maar de GoPro en het oneindig aanbod van accessoires helpen me onwijs.

 

GoPro’s zijn geweldige spullen: ze zijn compact, je kan ze zowaar in alle gunstige en ongunstige omstandigheden gebruiken én ze leveren een geweldige kwaliteit. Ze boomen, ze pieken, de beheersen de markt en iedere serieuze sporter met naam heeft een GoPro in de buurt van zijn pompend hart om die sensationele sportbeleving te digitaliseren. Ook professionele fotografen en filmermakers zie je er steeds meer gebruik van maken om net dat tikkeltje extra creativiteit aan de dag te leggen. Ondertussen proberen ook andere merken van het succes van deze verslavende producten een graantje mee te pikken zoals we hier (camera Medion/Aldi),  hier (camera Medion/Aldi) en hier (camera Kruidvat) al enkele reviews over neerschreven. Het voorbije half jaar experimenteerde ik met de 3-way statief van GoPro om tijdens m’n motorvakantie enkele creatieve foto’s te maken. 

Ondertussen is deze accessoire echt m’n favoriet hebbeding dat me ongetwijfeld nog heel wat schoons zal bieden.

 

So let’s get into it and let’s talk about:

 

1 Benodigdheden

3-Way statief

Smart Remote GoPro

Geheugenkaart

4 Batterij

5 Bevestigingsmateriaal

RAM-mounts

Adhesive mounts

Handlebar mounts

Extra mounts

Instellingen op de GoPro

1 Resolutie

2 Protune

3 4 coole foto-modi

1 Single shot

2 Continu

3 Burst

4 Time Lapse

4 De One Button Mode!

5 Extra instellingen

1 Spot Meter

2 Field of View

 Prakijk

 

 

Selfie Kristof Verschueren

 

1. BENODIGDHEDEN


 

 

1/ 3-Way statief

 

Met het 3-way statief op je motorvakantie kan je echt alle kanten uit. Dankzij het modulaire systeem kan je het zowel gebruiken als een (korte) cameragrip, als verlengstuk van je arm (erg handig voor creatieve toepassingen onderweg) of als statief dankzij de tripod die in het handvat is ingebouwd (!). Wil je dus een leuke groepsfoto met je duopartner of je reisgenoten, is deze 3-way statief je beste vriend. Als motorrijder is deze veelzijdige toepassing echt een must. Het is bijzonder compact en erg handig om ergens een plaats te geven in je kofferbak, tanktas of rugzak. Het gewicht is bijzonder laag (slechts 204 gram!) waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je overladen geraakt want een blikje frisdrank of flesje water weegt zelfs meer. Met het statief kan je zonder enige kennis van fotografie of technische bagage meteen aan de slag en zowel dynamische selfies nemen als statische foto’s. Het laatste jaar zijn er tal van andere merken die hun beruchte ‘selfie-stick’ op de markt gooiden en probeerden enkele kruimeltjes mee te pikken. Toch ging mijn voorkeur uit naar het 3-way statief van GoPro omwille van de veelzijdigheid, kwaliteit, gewicht, materiaalkeuze en naadloze integratie van alle GoPro-accessoires. Ik schreef er al eerder een review over op mijn andere blog welke je hier kan lezen. De prijs van het statief schommelt rond de 80 euro en kan je hier kopen. 

 

 

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2/ Smart Remote GoPro

 

Een accessoire dat je echt nodig hebt om creatief uit de hoek te komen of om onderweg niet van je stalen ros vallen, is een Smart Remote. Goedkoop is het zeker niet want je moet er zo’n 115 euro voor neerdokken. De aankoop hiervan heb ik zorgvuldig afgewogen of ik het écht wel nodig had. Nou ja, foto’s nemen op je Speedy Gonzales kan je echt niet vergelijken met een luie badgast die op Chinese wijze multi-foto-miljonair wordt. Met de remote kan je foto’s te nemen zonder dat je de GoPro in je hand moet houden. Safety riding, not? Ik heb al heel wat foto’s genomen met de GoPro in de hand en het blijft akelig gevaarlijk: niet alleen moet je je beste stuurmanskunsten boven water halen om 1-handig recht te blijven, je moet ook bewaken dat je je camera geen vrije val laat maken want de kans op overleven bij hogere snelheden is gering.

 

Ook lekker handig is dat deze afstandbediening 100 % waterdicht is want ik ben er mee gaan zwemmen in het meer van Genève. Straffer nog, het spul zou volgens de fabrikant tot 10 meter waterdicht zijn, het bereik is maar liefst 180 meter (!) en je kan met 1 Remote 50 GoPro’s bedienen (wie in hemelsnaam heeft er zo veel?). Ik heb mijn Remote vlekkeloos kunnen verbinden met m’n GoPro 3+ en 4, fluitje van een cent. Het valt me op dat bij GoPro alles werkt zoals het zou moeten. Ook de verbinding met bijvoorbeeld de leuke GoPro app op m’n iPhone lukte van de eerste keer, iets wat bij andere merken wel eens durft falen. Met de Remote kan je niet alleen je GoPro triggeren om een foto te maken of de video-opname te starten, ja kan er ook de GoPro mee aan en uitzetten (let hiervoor op je batterijverbruik omdat de GoPro in stand-by blijft, zie verder) en tal van instellingen op je GoPro mee wijzigen. Sweet! Oh ja, zei ik al dat de bediening erg gebruiksvriendelijk is? 

 

 

 

De Remote bevestig ik met de bijgeleverde velcro-polsband aan de 3-waystatief. Heb je deze velcro niet in je bezit kan je eens een kijkje nemen bij deze spotgoedkope Chinese leverancier waar je voor iets meer dan een euro een polsband kunt aankopen, verzending inclusief! Deze velcro heb ik trouwens in gebruik. Kan het nog goedkoper? I don’t think so. Ik bevestig de remote net aan de bovenkant van het handvat zodat ik met m’n duim foto’s kan nemen. Als je een groepsfoto maakt en de GoPro op het statief staat, kan je de remote in je hand nemen en vanop afstand een foto nemen. 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

3/ Geheugenkaart voor de GoPro

 

Ik gebruik voor m’n GoPro 3+ en 4 Silver de Sandisk Extreme 64 GB U3 geheugenkaart. Ik adviseer om steeds een kaart te kopen van een bekend merk want je wilt echt niet in problemen komen door een paar euro’s te besparen voor goedkoper namaak spul van Ebay. Daarnaast zijn er twee zaken belangrijk: zorg dat je kaart voldoende groot (geheugenruimte) is zodat je niet te snel moet wisselen omdat ze ‘vol’ zit, én zorg voor een kaart die snel genoeg om alle data te lezen. Alleen zo ben je toch enkele jaartjes ‘futureproof’ is. De snelheid van de kaart is eigenlijk alleen maar voor het filmen van belang, maar weet dat je met je GoPro naast fotograferen beslist zult filmen. 

 

Als je jouw kaart van nabij analyseert of uitkijkt naar een nieuwe kaart, moet je even nagaan wat de klasse is van je kaart (lees je af op de kaart). Klasse 10 wilt zeggen dat de schrijfsnelheid van de kaart voldoende hoog is om met je GoPro in Full HD (1920 x 1080 pixels) te filmen én tegelijk foto’s te nemen zonder dat de opname stopt. Moest je merken dat af en toe jouw opname stopt heb je waarschijnlijk een kaart die niet snel genoeg is (je ziet dan een error-melding). Je kan namelijk je GoPro zo instellen dat hij foto’s neemt terwijl je aan het filmen bent. Handig! Heb je een kaart van klasse 8 of 6, kan je uiteraard ook nog in full HD filmen. Met een kaart van klasse 2 beperk je je tot opnames in SD (720×576 pixels). Tegenwoordig is Full HD de norm, ook op Youtube. Mijn advies: koop een kaart van klasse 10. Wil je een nog hogere klasse en dus een snellere kaart, beland je meteen bij de UHS (Ultra High Speed). Dit getalletje staat afgebeeld in een U en momenteel heb je U1 en U3 ter beschikking. Dit is enkel van toepassing voor diegene onder jullie die willen filmen in een nog hogere resolutie (2.7K en 4K), maar heb je beslist niet nodig voor standaard gebruik. Wil je zeker zijn welke kaarten compatibel zijn met jouw camera, kan je dat op deze site van GoPro nakijken. 

 

Standaard Speed Klasse dit getal zie je op de kaart in een cirkeltje Geschikt voor:
Klasse 2 2 MB/sec SD (720 x 576 pixels)
Klasse 4 4 MB/sec Full HD (1920 x 1080 pixels)
Klasse 6 6 MB/sec Full HD
Klasse 8 8 MB/sec Full HD
Klasse 10 (mijn advies) 10 MB/sec Full HD én tegelijk foto’s nemen of 
foto’s nemen in Time-Lapse om de 0.5 seconde
     
UHS: Ultra High Speed dit getal zie je op de kaart in een ‘U’  
U1 10 MB/sec (zelfde als Klasse 10)  2.7K (2704 x 1524)
U3 30 MB/sec 4K (3840 x 2160 pixels) 

 

Om je een idee te geven, met een 32 Gig kan je ongeveer een 2-tal uur filmen tot ze vol loopt (1080p, 24-48 fps, Protune uit). Voor een 64 GB mag je deze filmtijd verdubbelen. Als motorrijder heb je meestal geen computer bij de hand, dus je doet er goed aan om te gaan voor een 64 GB kaart. 

 

GoPro Bikerblog

Mijn kaart: de Sandisk Extreme. 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

4/ Batterij 

 

De batterij van de GoPro staat bekend om niet meteen een timekiller te zijn en persoonlijk ergert me dat enorm. Niet alleen GoPro maar ook andere merken vallen tamelijk snel in slaap. Hou rekening dat je maximaal twee uur met één batterij verder kunt als je er tamelijk actief mee omspringt en zelfs heel wat minder als je de GoPro continu laat opnemen (tussen de 60 en 90 minuten ongeveer). Als je dus een ganse dag met wat motorgeweld onderweg bent, neem je best enkele reserve batterijen mee en zet je de GoPro best af als je hem een tijdje niet gebruikt. Voor m’n GoPro 3+ had ik via deze site een setje reservebatterijen besteld en na uitvoerig gebruik heb ik geen verschil gemerkt tussen de echte GoPro batterijen en deze Chinese spullen. Een aanrader dus! ‘s Avonds moet je wel wat tijd voorzien om deze terug op te laden, ongeveer een tweetal uurtjes per batterij en da’s echt niet niks. Heb je ‘s avonds niet veel tijd want je wilt ongetwijfeld met je motorbroers een paar pinten achterover kappen, dan voorzie je best een extra batterijlader zodat je simultaan meerdere batterijen kan opladen. Voor de Hero3 en 3+ gebruik ik deze lader. Let op, deze lader kan je niet rechtstreeks in het stopcontact steken omdat deze via USB oplaadt. Je hangt hem dan aan een computer of een draagbare batterij (erg handig als je in de middle of nowhere bent). Wilt je de lader toch koppelen aan het electriciteitsnet, moet je nog een een zogenaamde Wall Charger kopen. Let op: ben je al in bezit van de nieuwste generatie GoPro 4 reeks, dan moet je een andere batterijlader (en dus ook batterijen) kopen, hier. Je kan ook opteren om een GoPro Battery BacPac aan te schaffen waarmee je de batterijduur ongeveer verdubbelt, maar dat is nog steeds veel te weinig voor de echte avonturiers onder ons.

 

 

Zie het verschil tussen de waterdichte behuizing en de Frame.

 

Als je jouw GoPro wilt koppelen aan je USB-contactdoos aan je stuur moet je rekening houden dat je de waterdichte case rondom je GoPro niet meer kunt gebruiken omdat het kabeltje aan de zijkant van je GoPro moet en je de case niet meer kunt gebruiken. In dat geval kan je opteren om de Frame te gebruiken: dit is een zwarte rubberen open behuizing die je toelaat om tijdens je gebruik een kabel aan te sluiten. Ben je op zoek naar een betere geluidservaring voor je filmkunsten ben je ook beter af met deze Frame. Ook handig is dat de Frame je toelaat om een externe micofoon aan te sluiten tijdens je opnames. Hoe dan ook, als je op motorvakantie bent en ganse dagen volledig benut om met je rubber over het beton te schuren, ben je genoodzaakt om flink wat batterijen mee te pakken en daar is geen ontkomen aan. Belangrijk voor de GoPro Hero 4 bezitters onder jullie is dat deze batterijen niet compatibel zijn met de oudere modellen. Als je dus onderweg uit pure noodzaak een extra setje batterijen zou kopen, hou hier dan rekening mee. Je kan altijd opteren om extra externe batterijen mee te pakken waarmee je onderweg altijd extra juice op zak hebt. Sommige batterijen kan je zelfs via zonnen-energie opladen. 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 

5/ Bevestigingsmateriaal voor je motor

 

RAM

Creatief fotograferen of filmen met het 3-way statief op je motor is niet zonder risico omdat je steeds met één hand het statief moet vasthouden, maar hey, no pain no gain. Wil je meer op safe spelen en de GoPro bevestigen aan je motor heb je oneindig veel mogelijkheden. Op het internet tref je meteen heel wat leuke ideetjes en custom made spullen. Zelf ben ik fan van de RAM-mounts: oerdegelijk spul en heel wat mogelijkheden. Op mijn GS gebruik ik soms volgende spullen:

 

 • RAM B289 Triple Bal (kan je meerdere toestellen aansluiten, hier een voorbeeldfilmpje)
 • RAM B272U  (hiermee bevestig ik de GoPro aan m’n cilinder, erg handig spul)
 • RAM RAP-B-366U (om de GoPro op de armpjes te bevestigen)
 • RAM B201u (lang armpje, 9.5 cm)
 • RAM B201u-a (kort armpje, 6.5 cm)      

 

RAM mounts GoPro

 

Met dit materiaal kan je jouw GoPro ook aan het stuur bevestigen om selfies te nemen of om de omgeving van zijn beste kant vast te leggen. Er bestaan nog langere armpjes. Wil je laag bij de grond foto’s nemen, bevestig je zo’n armpje aan de 272u ter hoogte van je cilinders, cool! Let op: werken met verbindingsstukken is niet ideaal om te filmen omdat dit geweldig veel trillingen veroorzaakt. Voor foto’s kan dit heus geen kwaad. Wil je toch zo weinig mogelijk trillingen tijdens het filmen, zorg er dan voor dat je verbindingsstukken zo kort mogelijk zijn of bevestig ze op je lichaam zoals bijvoorbeeld je helm je borstkas. Omdat je lichaam als een trillingsbuffer werkt, zal je een flink pak minder trillingen op je films aantreffen.

 

 

Adhesive Mounts

De Adhesive (klever) Mounts zijn fantastische dingen. Je kan ze kleven waar je wilt, zolang de ondergrond proper, glad en voldoende stevig is. Als je via deze methode gaat filmen, breng je de klever niet op het uiteinde van je spatbord van je (cross)motor aan omdat daar de plastic het dunste is en de trillingen het grootst. Voor fotografie is deze trillingsfactor minder essentieel. Hou ook rekening dat de lijm zo’n 24 tot 48 uur nodig heeft om goed vast te zitten. Je hoeft je geen zorgen te maken om deze nadien probleemloos te verwijderen. Gebruik hiervoor een haardroger zodat de lijm warm wordt en je de klever zachtjes aan kunt verwijderen (al kost het wel wat musclepower). Het verwijderen van de klever laat geen sporen na op je motor. Sommige gebruikers adviseren om met tandenflos tussen de klever en je oppervlak te wrijven maar daar had ik ongunstige ervaring mee, kortom: gebruik die vingerspieren maar!  

 

Ik gebruik de Adhesive om de GoPro samen met de 3-way Pivot op m’n koffer en spatbord te bevestigen. Voor motorcrossers kan het gebruik van klevers minder geschikt zijn omwille van de enorme impact door de rijstijl. 

 

Wellicht de meest gebruikte toepassing van de klever bij motorrijders is op de helm. Overal waar je toert, zie je hier en daar motorrijders met zo’n camera op je helm. Grappig hoe sommige omstaanders of automobilisten die naast je aan het rode licht staan spontaan zwaaien omdat ze denken dat je een Hollywood film aan het inblikken bent. Het toffe aan zo’n camera op je helm is dat je nadien jouw beeldmateriaal kunt herbekijken zoals jij het als motorrijder hebt gezien aangezien het standpunt van de camera en jouw ogen min of meer hetzelfde is. Sommige motorrijders kleven de klevers aan de zijkant van de helm zodat de camera naast de helm hangt, op ooghoogte. Opgelet: de klevers die je gebruikt voor je helm moeten licht gebogen zijn. Deze zijn dus niet dezelfde als de vlakke klevers die je gebruikt om op je koffer of spatbord te kleven (zie hoger). Als je in bezit bent van een integraalhelm hou je rekening met het bereik van het vizier als je het open zet zodat je zeker bent dat je camera nadien in de weg zit. Tip: vooraleer je vertrekt controleer je de positie van de camera via de superhandige GoPro app op je smartphone. Ook andere cameramerken hebben apps waarmee je dit kunt evalueren dankzij de Live Preview functie. Maak je geen gebruik van een smartphone, kan je de GoPro op je helm eenvoudig bedienen via de Smart Remote en/of de One Button Mode op je camera gebruiken.

 

 

Met de GoPro op je helm en de Smart Remote aan je stuur kan je ook mooie plaatjes maken, het hoeft allemaal niet zo’n spectaculaire positie te zijn. Dankzij de positie op je helm heb je een soort ‘vogelperspectief’ wat best cool kan zijn! 

 

 

Handlebar Mount

Handlebar Mount (Stuurbevestiging) is ook zo’n handig ding. Deze kan je kopen van verschillende merken en kosten tussen de 10 en 15 euro, afhankelijk van het merk en kwaliteit. Koop bij voorkeur de Handlebar samen met de 3-way Pivot waardoor je jouw camera in elke gewenste positie kunt zetten. Zelf bevestig ik deze Handlebar Mount op m’n valbaren. Heb je op jouw motor geen valbaren kan je deze ongetwijfeld elders monteren met een beetje zin voor creativiteit. 

 

 

Andere bevestigingsmogelijkheden voor je camera

Sommige motorrijders maken gebruik van de GoPro Jaws Flex Clamp, de GoPro Suction Cup of de GoPro Chest Mount Harness. Bekijk ook eens de mogelijkheden van de Joby Action Clamp of andere materialen. Zelf heb ik deze  producten niet in gebruik, maar wil de mogelijkheden graag met jullie delen.

 1. De Flex Clamp is een goed alternatief voor de Handlebar Mount maar is groter waardoor het voor sommige motoren niet in aanmerking komt. Het voordeel is deze je deze Flex Clamp kunt monteren aan een uitsteeksel of bar die niet mooi rond is terwijl de Handlebar expliciet is ontwikkeld voor ronde baren zoals het stuur. Ook voor opnamen waar de impact groter is (bijvoorbeeld bij motorcrossers), zal deze Flex Clamp een betere keuze zijn dan de Handlebar Mount die minder stevig is. 
 2. De Chest Mount Harness is een heus harnas dat voor motorrijders wellicht minder comfortabel is bij langere tochten of wanneer je een motorvest draagt. Het perspectief van zo’n harnas is best leuk omdat je ook je armen en de volledige dashboard van je motor mee in beeld brengt. Voor korte trippen of motorcrossers kan deze Chest Mount Harness knappe beelden opleveren. 
 3. Met de Suction Cup raad ik af om als motorrijder te gebruiken. Wil je je hier toch aan wagen, zorg dan voor voldoende beveiliging. Zelf heb ik er mee geëxperimenteerd op een auto (waar die dingen voor zijn gemaakt), maar op een motor vermijd je deze dingen.
 4. De Joby Action Clamp kan voor jou een extra mogelijkheid bieden als jouw motor een uit de kluiten gewassen swingarm heeft want met de Joby Action Clamp kan je zo goed als alles aan. Experimenteer op voorhand voldoende dat jouw bevestigingswijze afdoende is vooraleer je naar het warme zuiden vertrekt. Op hun website vind je tal van voorbeelden en extra informatie. 

 

vlnr: Jaws Flex Clamp, Chest Mount Harness, de Suction Cup en de Joby Action Clamp.

 

Naast deze materialen vind je op het internet nog een royaal aanbod van aftermarket spullen. Hier nog enkele producten:

 1. Wil je echt experimenteren, overweeg dan ook de polsband. Combineer je 2 polsbanden kan je ze ook om je motorbot aanbrengen! 
 2. Met deze stabiele Cam Rack maak je mooie beelden van alles wat er zich voor je afspeelt, hier zie je een filmpje waar deze Cam Rack wordt gebruikt. Dit is een oplossing voor diegene die geen Adhesive Mount op hun spatbord willen kleven. Opgelet: deze Rack is enkel beschikbaar voor een BMW GS. 
 3. De GoPro Camera Mount voor de zijkant van je koplampen is ook wel vermeldenswaardig. Ook hier: enkel voor BMW.

 

 

vlnr: Camera Mount zijkant koplamp, Camrack, Polsband.

 

 

 

2. INSTELLINGEN op de GoPro 


 

GoPro Resolution 1/ Resolutie 

 

Afhankelijk van welke GoPro je hebt, kan je foto’s nemen tot 12 Megapixels. Je doet er goed aan om steeds te kiezen voor de hoogste instelling. Via de instellingen kan je deze wijzigen naar 7 MP Wide en 5 MP Wide en Medium maar weet dat deze allemaal van de oorspronkelijke 12 Megapixel foto komen. Als je de foto’s via de GoPro-app naar je smartphone transporteert, worden deze automatisch aangepast, maw op je smartphone staan niet de hoogresolutiebestanden. Kwalitatief heb je totaal geen voordeel om je foto’s in 5 of 7 Megapixels te nemen. De enige reden dat je dit zou doen is dat je een (te) kleine geheugenkaart hebt of je hebt totaal geen idee hoe je op je computer de foto’s kunt aanpassen.  

 

Hero 5 Megapixels
Hero 2 11 Megapixels
Hero 3 White 5 Megapixels
Hero 3 Silver 11 Megapixels
Hero 3 Black 12 Megapixels
Hero 3+ Silver 10 Megapixels
Hero 3+ Black 12 Megapixels
Hero 4 Silver 12 Megapixels
Hero 4 Black 12 Megapixels

 

De GoPro neemt al zijn foto’s met een vast diafragma, nl. f2,8 en zijn ISO (lichtgevoeligheid) past hij automatisch aan en blijft netjes tussen de 100 en 400 ISO.

 

GoPro Protune2/ PROTUNE voor foto’s op de GoPro 4!

 

Protune op de GoPro is voor velen een ongekende instelling maar kan voor de betere filmers en fotografen knap wat voordelen bieden. Kenmerkend is dat het materiaal dat uit je GoPro rolt aardig wat ‘vlak’ lijkt, weinig contrasten, weinig scherpte…, maar de opnamekwaliteit is beter waardoor je achteraf in postproductie er meer kunt uithalen: je zorgt zelf voor de verzadiging, scherpte, kleurprofielen… ipv dat de GoPro het voor jou uitvist wat het beste is. Je krijgt dus foto’s die minder compressie hebben, kwalitatief beter zijn en je meer controle bieden om je foto’s in een meer professionele omgeving te bewerken. Interesseert deze nabewerking je helemaal niet kan je meteen naar het volgende puntje gaan. Vanaf de GoPro 4 kan je Protune òòk apart instellen voor foto’s!   

 

Hero 3 Protune enkel voor video
Hero 4 Protune voor video én foto

 

Als je Protune activeert via de instellingen krijg je meteen een boel extra mogelijkheden om je foto’s te laten blinken zoals jij het wenst. Motorrijders onder jullie die tevens een DSLR-fototoestel hebben, zijn hier ongetwijfeld mee vertrouwd. Je kan de witbalans, kleurprofiel, ISO limiet, scherpte en belichtingscompensatie aanpassen. 

 

GoPro White Balance

Witbalans 

 

De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van jouw foto’s waardoor ze een koude of warme kleur krijgen. Standaard staat de witbalans in Auto en voldoet deze prima. Wil je hiermee experimenteren, kan je deze waarden aanpassen. Op de app van je smartphone krijg je alzo een idee wat het effect is van jouw aanpassing.

 

GoPro ColorKleurprofiel


Met kleurprofiel bepaal je de algemene kleur en contrast van de foto. Je heb twee mogelijkheden: GoPro Color en Flat. Het ‘Flat’ profiel produceert -zoals de naam het al doet vermoeden- een ‘platte’ foto met relatief weinig contrast en kleursaturatie waardoor je achteraf in postproductie meer mogelijkheden hebt. De GoPro Color is wat de GoPro standaard gebruikt indien je deze niet aanpast. 

 

GoPro Iso LimitISO Limiet

 

Deze instelling bepaalt de limiet (of hoe ‘hoog’) jouw GoPro zijn ISO-waarden zal aanpassen. ISO is ook wel bekend van de filmrolletjes van vroeger en geeft weer hoe snel de sensor reageert op licht dat door de lens op de sensor valt. Hoe hoger deze ISO waarden, hoe beter je een foto kan nemen met minder omgevingslicht. De keerzijde van de medaille is dat hoe hoger de ISO, hoe meer ruis er zal optreden in de foto. In Protune kan je de ISO aanpassen op 100 (minder lichtgevoelig maar minder ruis), 200, 400 of 800 (meer lichtgevoelig maar meer ruis). Belangrijk te weten is dat de GoPro tracht de laagst mogelijke ISO-waarde te nemen omdat dit de beste kwaliteit oplevert. Heb je als limiet ISO 800 ingesteld, zal de GoPro tijdens de dag meestal rond ISO 100 foto’s nemen en enkel naar ISO 800 gaan als het duister wordt of je ‘s nachts opnames maakt. Let wel dat de GoPro soms rare kronkels maakt en als het wat duister wordt niet de ISO verhoogt maar net een tragere sluitertijd hanteert waardoor je onscherpe foto’s hebt. 

 

GoPro SharpnessScherpte

 

Alle (digitale) fototoestellen, waaronder dus ook de GoPro, zullen jouw foto digitaal verscherpen zodat de foto die je uit het toestel laadt een bepaalde hoeveelheid scherpte heeft. In Protune kan je deze verscherping aanpassen zodat je in postproductie meer controle hebt en gebruik kunt maken van betere technieken (zoals in Photoshop). Op de GoPro kan je kiezen voor High, Medium en Low. Kies je voor Low, dan heb je minder digitale scherpte en dat zie je als je bijvoorbeeld in Photoshop sterk inzoomt waardoor je foto nog een klein tikkeltje ‘cleaner’ is. 

 
GoPro Exposure CompensationBelichtingscompensatie

 

Met deze functie geef je de GoPro de opdracht om al jouw foto’s een tikkeltje lichter of donkerder te maken dan de standaardopname. Standaard staat deze instelling op ‘0’. Zet je deze compensatie op ‘1’, dan zal jouw foto 1 stop lichter worden (of dubbel zo veel licht binnenlaten), op ‘2’ is dat vier keer zo veel licht binnenlaten. Hetzelfde geldt voor -1 en -2. Deze instelling gebruik je best met enige voorzichtigheid en experimenteer voldoende. Als je foto’s neemt van een motor met veel tegenlicht of een groot raam op de achtergrond kan je wel eens voorhebben dat jouw onderwerp onderbelicht is. In zulke gevallen kan een compensatie van +2 helpen. Vergeet nadien niet deze compensatie terug op 0 te zetten. Persoonlijk laat ik de compensatie op 0 staan. 

 

Het Protune-advies van Bikerblog.be:

 

Witbalans Auto
Kleurprofiel GoPro
ISO Limiet 800
Scherpte Laag
Belichtingscompensatie 0

 

 

 3/ Keuze uit 4 coole foto-modi

 

Op je GoPro kan je op verschillende manieren foto’s nemen. De meeste gebruikers beperken zich tot een ‘Single Shot’, maw één foto als je op de ontspanningsknop drukt. Toch biedt de GoPro je nog andere modi die je zeer mooie beelden kunnen opleveren! De bezitters van de GoPro 4 kunnen bovendien rekenen op een krachtig toestel zodat de verwerking van de foto’s, Single, Contini of Burst een pak sneller verloopt dan bij de Gopro 3.

 

GoPro Single Photo

1: Single Shot

 

Deze modus is standaard: je drukt op de knop en je GoPro maakt 1 foto. Deze modus levert je meteen de hoogste kwaliteit van foto’s op in vergelijking met Burst. Van zodra je de knop indrukt hoor je een eerste beep. De tweede beep wilt zeggen dat de foto verwerkt is en netjes neergeschreven op je geheugenkaart. Dit proces duurt bij de Hero 4 ongeveer een halve seconde, bij de Hero 3 een hele seconde. Ik gebruik Singe Shot voornamelijk voor een landschap of een portret waarbij weinig of geen actie te pas komt. 

 

GoPro Iso Limit2: Continu 

 

Deze vind je bij de instellingen van de Single Shot en doet wat de naam zegt: je neemt continu foto’s zolang je de opnameknop ingedrukt houdt, met een maximum van 30 foto’s. Deze mogelijkheid is vanaf de GoPro 3 beschikbaar.  Kies je voor deze Continu modus krijg je volgende extra optie: 3, 5 of 10 foto’s per seconde. Kies je voor 5 foto’s per seconde en je druk de knop 6 seconden in, krijg je dus 30 foto’s. Gebruik je de Smart Remote, ‘zou’ je in principe het opnameproces moeten starten met een druk op de opnameknop en blijft de GoPro foto’s nemen tot je een tweede keer op de knop drukt. Bij mij werkt dit niet en neemt de GoPro 4 netjes 1 foto per keer ik op de opnameknop druk 3 foto’s bij de GoPro 3, ook al vraag ik 10 foto’s per seconde. Ik vermoed dat het hier om een bug gaat? 

 

GoPro Burst3: Burst

 

Deze modus is ‘the place to be’ voor jouw actiefoto’s waarmee je tot 30 foto’s per seconde haalt! De Hero 3+ heeft voor de verwerking van deze grote hoeveelheid data een 8-tal seconde nodig waarbij je tijdens dit proces de GoPro geen andere opdracht kunt geven, maw, hij is ‘busy’. Gelukkig heeft de komst van de GoPro 4 hier verbetering in gebracht want de verwerking duurt ongeveer 5 seconden als je 30 foto’s op 1 seconde neemt en slechts 3 seconden als je 30 foto’s op 3 seconden neemt. Word je tijdens je motorrit gretig geconfronteerd met prikkelende situaties kan je met de Hero 4 aan een snel tempo heel wat burst-opdrachten geven. Deze modus is ideaal in combinatie met je Smart Remote zodat je zeker een geslaagde foto hebt van de actie. Heb je moeilijk toegang tot je Smart Remote, kan je altijd de Time Lapse modus gebruiken (zie verder). Je kan kiezen uit volgende mogelijkheden: 

-3 foto’s/1 seconde

-5 foto’s/1 seconde

-10 foto’s/1 seconde

-10 foto’s/2 seconden

-10 foto’s/3 seconden

-30 foto’s/1 seconde

-30 foto’s/2 seconden

-30 foto’s/3 seconden

 

 Afhankelijk van de soort actie kies je een burst. 30 foto’s/3 seconden gebruik ik zelden op m’n motorfiets, meestal kies ik voor 5 foto’s/1 seconde, 10 foto’s/2 seconden of 10 foto’s/3 seconden. Nadien haal ik alle foto’s binnen in Lightroom en kies de beste eruit.  

 

GoPro Time Lapse4: Time Lapse

 

Met de Time Lapse modus kan je eenvoudig een reeks foto’s nemen tijdens je motorrit als je niet over een Smart Remote beschikt en je jouw camera via een hulpstuk hebt bevestigd aan je motor. Maak je voldoende foto’s na elkaar, kan je zelfs een time lapse filmpje maken! Het principe is eenvoudig: van zodra je op de ontspanningsknop drukt, gaat je GoPro met een bepaald interval foto’s nemen tot je opnieuw op de knop drukt. 

-1 foto/0.5 seconde: geschikt voor momenten waar er veel rondom je gebeurt en je wilt zo veel mogelijk vastleggen;

-1 foto/1 seconde: geschikt voor momenten waar er veel rondom je gebeurt en je wilt zo veel mogelijk vastleggen;

-1 foto/2 seconden: geschikt voor op de motor waar je geen specifiek moment wilt vastleggen;

-1 foto/5 seconden: geschikt voor op de motor waar je geen specifiek moment wilt vastleggen;

-1 foto/10 seconden: indien je een halve dag toert en je een mooi overzicht van je dag wilt (ook geschikt voor oa zonsopgang, zonsondergang);

-1 foto/30 seconden: indien je een ganse dag toert en je een mooi overzicht van je dag wilt;

-1 foto/60 seconden: indien je een ganse dag toert en je een mooi overzicht van je dag wilt;

  

Als je een langere tijd foto’s hebt genomen met de Time Lapse, kan je er zelfs een time lapse filmpje van maken. Dit doe je door de foto’s in te laden in GoPro Studio (gratis). Je kan bij de instellingen bepalen dat GoPro Studio automatisch al jouw foto’s importeert als je de camera met je computer verbindt. Op deze manier worden al jouw foto’s netjes naar een folder op je computer gekopieerd en tevens in GoPro Studio ingeladen. Het maken van zo’n filmpje is op deze manier relatief eenvoudig. Hou rekening dat je lang genoeg foto’s maakt zodat je voldoende foto’s hebt om jouw time lapse filmpje te maken.

-0.5 seconde interval:  30 minuten tot 1 uur opnemen

-1 seconde interval:  30 minuten tot  1 uur opnemen

-2 seconden interval:  1 uur tot 2 uur opnemen

-5 seconden interval:  2 uur tot 4 uur opnemen

-10 seconden interval: meer dan 4 uur opnemen

 

Let op: de Time Lapse modus vind je onder de Burst instellingen! 

 

 

 

4/ De One Button Mode! 

 

One Button Mode GoProDe One Button Mode is nog zo’n geweldige en onbekende mogelijkheid waarmee je GoPro is uitgerust. Met deze functie begint de GoPro te registreren van zodra je de camera opstart en stopt met opnemen als je hem afsluit. Hiermee vermijd je heel wat tijd en tal van instellingen die je vooraf hebt bepaald: niet meer scrollen door de menu’s maar gewoon opzetten en het ding begint te registeren! Handig!

Deze functie is nuttig tijdens jouw motorrit want meestal gebruiken we toch steeds dezelfde modus. Let wel dat je vooraf al jouw instellingen bepaalt: wil je Protune? Welke fps…? Eens je dit hebt ingesteld rest je alleen nog de One Button Mode te activeren. Het maakt je GoPro echt dummy proof! Eens je aan het toeren bent en je wilt opnemen, hoef je gewoon de camera op te starten en hij gaat meteen opnemen tot je de camera uitschakelt. Wil je de One Button Mode stoppen, hoef je enkel gedurende drie seconden op de opnameknop te drukken. De One Button Mode bereik je via de Setup. Deze functie vind ik een aanrader omdat ik op deze manier sneller kan starten!

 

GoPro DefaultBelangrijk om te weten: de One Button mode werkt enkel in de Video modus of de Time Lapse Modus! Via Default bepaal je dus op voorhand of je Video of Photo als default wilt starten. Kies je voor Photo (of Single Shot) dan gaat de Time Lapse functie van start als je de One Button Mode. Let er dus op dat je vooraf je Time Lapse instellingen goed zet.  

 

 

 

 5/ Extra instellingen

 

GoPro Spot Meter1 Spot meter

 

De Spot meter kan handig zijn als je foto’s neemt met een heldere achtergrond zoals bijvoorbeeld van binnen een gebouw naar buiten of in de schaduw met felle zon op de achtergrond. Stel dat je met je motor in de zomer pauzeert in de schaduw en achter je de zon flink haar best doet. Als je dan foto’s neemt van je motor of motorvrienden heb je vaak voor dat deze veel te donker zijn (onderbelicht). In deze gevallen kan je de Spot meter functie opstarten omdat de GoPro dan enkel een lichtmeting doet in het midden (op de spot), op de plaats dus waar de onderwerp met een big smile naar jou als fotograaf kijkt.  

 

GoPro Field of view2 Field of View

 

Met de GoPro heb je drie instellingen om te bepalen hoeveel je op je foto wilt, maw je kan bepalen welke groothoek je wenst. Aangezien de GoPro een actiecamera is, probeert die zo veel mogelijk in beeld te krijgen. Hierdoor kan het wel eens voorvallen dat je ook ongewilde onderwerpen in beeld brengt die vlak naast je gebeuren. De drie mogelijkheden:

 

1: Wide: dit komt overeen met ongeveer 14 mm op een fototoestel, ideaal voor op jouw motor;

2: Medium: is gelijk aan een 22 mm lens;

3: Narrow: is gelijk aan 30 mm, maar is enkel beschikbaar in de Video modus (dus niet voor foto’s).

 

Mijn advies: gebruik steeds Wide. Oh ja, let op dat je je vingers voldoende van de lens weghoudt want je zou de eerste niet zijn die heel wat foto’s neemt waar zijn eigen vingers op staan! En doe die handschoenen uit als je foto’s neemt.

 

 

 

3. En dan nu de praktijk


 

 

1. Licht

Foto’s nemen op je motor is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je houdt best rekening met enkele factoren. Zo is de hoeveelheid beschikbaar licht een van de meest belangrijke voorwaarden om met je GoPro aardige opnames te maken. Actiecamera’s zijn ideaal om te gebruiken op zonnige dagen met massa’s licht, maar eens je in een stevig onweer belandt, er buiten nog duisternis is, je in zaal bent… dan zal je het knap lastig hebben om nog scherpe beelden te maken. Zelfs als je een GoPro 4 hebt en je bijgevolg de Protune inschakelt, kan je maar maximum 800 iso uit je camera halen, en dat is vaak onvoldoende om bewegingen vast te leggen. Experimenteren is de boodschap en leer de grenzen van je camera kennen. Wil je stilstaande beelden nemen, bots je uiteraard op heel wat minder onscherpe beelden. Samenvattend zou ik willen stellen dat actiefoto’s met je GoPro enkel neemt op momenten dat je voldoende daglicht ter beschikking hebt. Fotograferen met tegenlicht kan heel mooie plaatjes opleveren. Met je GoPro kan je gelukkig 100-foto’s nemen en nadien de beste selecteren.

 

 

 

2. Beweging

Een onscherpe foto vinden we zelden geslaagd, tenzij deze per toeval een keineig effect heeft maar daar mag je niet op hopen. De betere fotografen onder jullie durven daarom al eens spelen met de sluitertijd om een gewenst effect te bekomen: panning: in plaats van een zeer snelle sluitertijd neem je een tragere sluitertijd (bv 1/90) en volg je de beweging van je bewegend onderwerp terwijl je de foto neemt. Hierdoor wordt de omgeving onscherp maar je voorwerp blijft behoorlijk scherp. Dit is een graaf effect. Het probleem is dat we met de GoPro onze sluitertijd niet kunnen aanpassen en dus zijn aangewezen om wat experimenteren. 

 

De GoPro gaat automatisch zijn sluitertijd aanpassen aan de hoeveelheid omgevingslicht dus gaan we best met enkele zaken rekening houden wil je coole actiefoto’s vanop je motor. 

 

 • Probeer zo veel mogelijk met je voorwerp mee te bewegen, bv een andere motard of je eigen bike; 
 • Als je een foto van omgeving neemt, zorg dan dat er voldoende omgevingslicht is of neem de foto schuin met je motorfiets mee. Foto’s die je haaks neemt (90° tov je eigen motorfiets) resulteren vaak in onscherpe foto’s. Experimenteer want soms kan dit wel eens een coole foto zijn;
 • Als je met je voorwerp mee beweegt en de omgeving wordt donkerder, bekom je vaak een mooi effect: je bent zelf scherp in beeld en je omgeving wordt wazig. Hiermee creëer je als het ware beweging.
   

 

 

3. Laag bij de grond

 Als je foto’s laag bij de grond neemt, krijg je snel een onscherpe weg terwijl je zelf scherp in beeld komt. Ook dit effect geeft een gevoel van snelheid in je foto!

 

 

 

 

4. Speel met verschillende hoeken

Niets is zo saai als 100-en foto’s van exact hetzelfde standpunt. Hoe meer je varieert, hoe meer jij en je motorvrienden achteraf zullen watertanden om jouw tochtje ook te rijden. Vertel verhalen met je camera, verplaats je camera… hey, je bent met de motor dus relax and drive. Als je na jouw rit de verschillende foto’s (of filmpjes) bewerkt en monteert, krijg je heel wat gaaf beeldmateriaal. Het vraagt net een tikkeltje meer voorbereiding en nabewerking, maar believe me, it’s worth! Creëer je eigen verhaal! 

 

 

Selfies zijn hot, doe gerust mee en later zal je ongetwijfeld nog hopen nagenieten hoe je zelf op je favoriete bike 100 % genoot van die toch!

 

 

5. Hou ‘m stil!

GoPro’s zijn superkleine toestellen met een pluimgewicht en net daarom behoorlijk lastig om stabiel te houden. Nieuwe gebruikers hebben het hier soms knap lastig mee en zijn achteraf niet tevreden met hun resultaat omdat ze een ruime portie onscherpe foto’s hebben. Indien mogelijk gebruik je twee handen of zorg er op z’n minst voor dat je jouw toestel zo stil mogelijk houdt op de momenten dat je op de knop drukt ipv als een kip zonder kop gretig op die knop te drukken. 

 

 

6. En beveilig ‘m!

Je zou de eerste niet zijn die onderweg zijn GoPro tegen de grond laat smakken. Oei, shit happens, en een GoPro is niet meteen het goedkoopste om in huis te hebben en te gebruiken tegen relatief hoge snelheden. Laat je hem vallen of hij komt los, mag je van op aan dat je je toestel kunt begraven, laat staan dat je hem nog terug vindt. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van veiligheidslijnen. Dit zijn extra koordjes die je aan je GoPro hangt zodat bij verlies je een vangnet hebt. Denk er gerust eens over na of je dit risico wilt voorkomen. 

 

 

Gebruik je ook een GoPro voor foto’s op je motorfiets? Heb je vragen die ik niet heb besproken? Deel ze met ons onderaan bij de commentaren!

 

 

4 Comments

 • rudi

  04.06.2016 at 21:36 Reply

  Bestaat er een kabel om de gopro rechtstreeks op de batterij van de motor aan te sluiten zodat die constant kan werken zonder zich zorgen te hoeven maken ivm de batterij ?

  • Kristof

   04.06.2016 at 22:14 Reply

   Dag Rudi, ja dat is perfect mogelijk. Je gebruikt de kabel waarmee je de GoPro aan de computer hangt via USB. Verder gebruikt je op je motor de gebruikelijke energievoorziening zoals je via deze link kunt zien: http://cl.ly/3J1P052T303e
   Succes!

   • rudi

    04.06.2016 at 23:25 Reply

    Bedankt, nog een vraagje, ik heb daar nog geen usb op mijn motor, wordt dit alles zomaar rechtstreekts op de batterij aangesloten? Moet daar niets tussen gemonteerd worden, is dit niet schadelijk voor de camera?

    vriendelijke groeten
    rudi

 • GoPro Chest Mount

  04.11.2016 at 14:50 Reply

  great post

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.