gps4cam Pro gps gpx geotag

Foto’s geotaggen tijdens je motorvakantie

Neem jij onderweg ook heel wat foto’s en probeer je jouw stalen ros, die schone kronkelwegen en jouw al even enthousiaste reisgezellen digitaal te vereeuwigen? Ik wel. En achteraf geniet ik met straffe teugen van al dat moois, blik ik met heimwee terug en begint mijn bovenkamer allerlei plannetjes te smeden voor mijn volgende uitstapjes. Na tientallen motortrips en duizenden foto’s rijker wordt het steeds moeilijker om bepaalde locaties te linken aan specifieke foto’s. ‘Waar was die ene foto nu weer genomen?‘. Wel, dankzij het ‘geotaggen‘ van je foto’s kan je dit probleem voor eens en altijd van de baan schuiven. 

 

Geotaggen

 

geotag Google Maps gps4cam

Dankzij geotagging krijgen foto’s een specifieke opnamelocatie.

Geotaggen is simpelweg foto’s voorzien van gps-coördinaten. Deze gegevens worden toegevoegd aan de Exif-waarden van je foto. Een Exif-waarde is digitale informatie van een foto die gegevens bevat van de foto, zoals oa. de tijd en datum van opname, de sluitertijd, diafragma, iso-waarden, … Dit is handig want zo kan je achteraf snel zoeken op foto’s die je bijvoorbeeld vorig jaar hebt genomen. Dankzij het geotaggen kan je zien waar je deze foto hebt gemaakt. En dit geotaggen is heel nauwkeurig. Wie vertrouwd is met Google Maps weet dat je daar tonnen foto’s kunt bekijken die gekoppeld zijn aan een specifieke locatie. Wil je bijvoorbeeld een blik werpen op de Zwitserse Col de la Forclaz, dan kan je via Google Maps de foto’s bekijken én zien waar die foto’s concreet zijn genomen. Wow. Ook andere sites maken handig gebruik van deze voordelen zoals Motorcycle-Diaries

 

Motorcycle-diaries geotag gps gpx Col de la Forclaz motorroute

 

Je foto’s voorzien van locatiegegevens

 

De meest eenvoudige manier om je foto’s te voorzien van locatiegegevens is fotograferen met een toestel dat over een ingebouwde gps beschikt. En dat heeft iedereen, namelijk zijn smartphone. Zelf gebruik ik m’n smartphone erg weinig om foto’s te nemen omdat de fotokwaliteit op dit moment toch nog een pak minder is dan bij fototoestellen. Ook hebben sommige moderne camera’s een ingebouwde gps, maar dan zit je al in een hogere prijsklasse en het aanbod is beperkt. Ook kan je uitkijken of er voor jouw type camera een accessoire beschikbaar is die tijdens de opname jouw foto van een geotag voorziet. Zulke accessoires zijn niet bepaald goedkoop maar bieden het voordeel dat je achteraf geen handelingen meer moet stellen.

 

Een andere – en vaak goedkopere – methode is jouw foto’s achteraf van een geotag te voorzien. Hiervoor koop je een gps-tracker die gedurende jouw trip met een bepaalde frequentie jouw locatie registreert. Zo’n gps-tracker is een klein toestel dat zeer nauwkeurig jouw locaties registreert. Nadien breng je jouw foto’s en gps-gegevens samen op de computer om ze vervolgens aan elkaar te koppelen. Let wel op dat je het tijdstip van beide toestellen gelijk zet want anders loopt het mis, en dat wil je missen als kiespijn.  

 

GPS4cam

 

gps4cam Pro gps gpx geotag

Startscherm: je moet kiezen uit 4 modi en je reportage beginnen.

De methode die ik gebruik is nog goedkoper én bijzonder gebruiksvriendelijk. Ik gebruik hiervoor de geweldige app GPS4cam die beschikbaar is voor iOS en Android. Kostprijs? 2,69 euro voor Android en 3,99 euro voor iOS. Da’s een pak goedkoper dan een of andere accessoire en de app is heel gebruiksvriendelijk. De app zag het daglicht in 2012 en kreeg de jaren nadien enkele updates waarvan de laatste in 2015.  

 

For dummies

Het leuke aan deze app is dat je de klok van je fototoestel niet hoeft gelijk te zetten met de app, dat je de app zelfs doorheen verschillende tijdzones kunt gebruiken én dat je de foto’s van verschillende medereizigers nadien kunt koppelen met de gps-coördinaten van 1 gebruiker van de app. Wow! Je hoeft geen verbinding te maken tussen je fototoestel en de app, en zelfs als je smartphone geen databereik heeft, dan blijft de app lekker de coördinaten registreren. De app is erg zuinig met je batterij: ik gebruik de app probleemloos gedurende een ganse dag als ik aan het bollen ben. Je kan de nauwkeurigheid van de registratie bepalen: kiezen of de app slechts iedere 5 minuten jouw coördinaten moet registreren (handig als je bv meerdere dagen of weken onderweg bent), iedere 15 meter, handmatig (door te schudden, maar dat lijkt me niet handig), of energiebesparend (dit gaat dan via GSM-masten met een zeer laag verbruik maar minder precieze lokalisatie). 

 

gps4cam Pro gps gpx geotag QR

De app genereert een QR-code die je nadien moet fotograferen.

QR-code

Het leuke is dat je de app gedurende meerdere dagen kunt laten registreren (je kan ook de ‘pauze’-knop gebruiken als je bv ‘s avonds luilekker in je hotel zit en geen foto’s meer neemt). Als je de registratie stopzet, komt de vindingrijkheid van de app boven water want de app toont jou een QR-code die je met je fototoestel moet fotograferen. Als je meerdere dagen hebt geregistreerd zal de app jou meerdere QR-codes tonen waarvan je foto’s moet nemen. Dit is ook handig als je met meerdere personen reist want ook zij kunnen die QR-code fotograferen om de koppeling automatisch te laten verlopen. Je kan deze techniek ook toepassen als je bijvoorbeeld op je eentje met meerdere fototoestellen onderweg bent. 

 

Koppelen

gps4cam Pro gps gpx geotagDe volgende stap is de effectieve koppeling van jouw foto’s met de gps-coördinaten. Hiervoor moet je eenmalig een klein stukje software downloaden op je computer dat vraagt in welke folder je alle originele foto’s (jouw reisfoto’s + de foto’s van de QR-code) bewaart en naar welke map je ze wilt als het programma ze van de gps-coördinaten heeft voorzien.  Je drukt op ‘Go’ en je laat de software zijn ding doen. Ik gebruik het probleemloos met .jpg als Canon Raw (.cr2)-bestanden. Voor je op vakantie vertrekt, raad ik aan om de ganse procedure vooraf te testen. 

 

 

gps4cam Pro gps gpx geotag

Je kan op een later tijdstip alle gereden routes terug bekijken en exporteren.

gps4cam Pro gps gpx geotag

Dankzij de Cloud-service van de app kan je een route later opnieuw bekijken.

In de cloud!

Een extra onderscheiding voor GPS4cam Pro is de koppeling met Dropbox. Hierdoor maakt de app meteen een gpx-kopie van jouw gereden motorroute op Dropbox. Dit kan handig zijn voor de Lightroomgebruikers onder jullie die alzo het gpx-bestand meteen kunnen inladen (Kaart -> Tracklog laden). Hiervoor zet je best wel de klok van je fototoestel gelijk met deze van je smartphone (persoonlijk zou ik deze methode niet gebruiken maar wel de normale werkwijze van de app). Het blijft natuurlijk erg nuttig dat een kopie van de track lekker veilig op een folder staat. Nog vermeldenswaardig is de cloudservice van de app zelf. Dankzij deze service maakt de app meteen een kopie van jouw route op de cloud van GPS4cam zelf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jouw smartphone onderweg de ravijn inflikkert want met een andere smartphone kan je opnieuw inloggen in de app en jouw gegevens oproepen. 

 

Zorgenloos?

 

Ik schreef hierboven dat de app gedurende bijna twee jaar geen update meer heeft gekregen en er zijn gebruikers die problemen ervaren die over een iPhone 6S beschikken terwijl er ook iPhone 6S bezitters zijn die geen problemen ervaren. Ook rapporteren sommige gebruikers problemen vanaf iOs 10.0.2 en de customer service van GPS4cam is zo goed als nihil. Ikzelf heb versie 10.2 op m’n iPhone 5S en ervaar geen problemen. Je doet er dus goed aan om de app zorgvuldig te testen op jouw smartphone vooraleer je op vakantie vertrekt, zeker als je een recent toestel hebt. 

 

 

Heb je een opmerking, suggestie of vraag, MAIL ME of contacteer me via het CONTACTFORMULIER. Wil je reageren via Facebook, dat kan je met alle plezier HIER DOEN. Volg me ook op INSTAGRAM.

 

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.