BMW Motorrad Head-Up Display helm

BMW was in 2003 de eerste Europese fabrikant die in hun auto’s een head-up scherm aanbood. Hiermee projecteerde de auto aan de binnenzijde van het venster allerlei nuttige info zodat de bestuurder minimaal werd afgeleid als hij informatie wilde aflezen. Deze ervaring hebben ze nu in hun helm toegepast. Motorrijders zijn extra kwetsbaar zodat het projecteren van informatie in het gezichtsveld van de motorrijder wellicht zelfs nog belangrijker is dan bij auto’s. BMW stelde deze high-tech helm voor op het CES, het grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld dat van 6 tot 9 januari ’16 plaatsvond in Las Vegas. 

 

 

Als motorrijder kan je kiezen welke info je wenst te zien, zoals de technische feedback over je motorfiets (bv bandendruk, oliepeil, benzinepeil), in welke versnelling je zit, de snelheid waarmee je aan het cruisen bent… Straffer nog, je kan zelfs de helm jouw berekende route laten tonen waarbij je ook kan aflezen welke richting of afslag je uit moet. Of met andere woorden een GPS-functie in je helm. 

 

BMW helm met head-up display-4

 

De helm is bovendien uitgerust met een camera die jouw favoriete trip kan vastleggen op de gevoelige plaat. Gedaan met die GoPro’s op je helm die massa’s wind vangen! Straffer nog, de helm is achteraan ook uitgerust met een camera zodat je ook die beelden kunt tonen. Zo zie je wat er zich achter jou afspeelt, een soort digitale achteruitkijkspiegel dus. Zo zou de technologie ook in staat moeten zijn om door de camera te kijken van een andere motorrijder van jouw groep. Het voordeel hiervan is me niet meteen heel duidelijk, maar je zou zo kunnen zien waar ze zich begeven moest je een verloren eendje zijn. Vergeet deze functie zeker niet uit te schakelen als die collega-motorrijder een sanitaire stop maakt!

 

BMW helm head-up-display-6

 

De helm bedien je via de BMW multicontroller aan de linkerkant van het stuur. BMW gaat er prat op dat ze de display technologie in bestaande helmen kunnen inbouwen. Eerst zien en dan geloven. Het systeem is uitgerust met twee batterijen die je zo’n vijf uur helmplezier beloven. De helm is op moment van schrijven enkel nog een prototype en dus niet te koop. Binnen drie jaar zal hij te koop zijn, voor mij mag het sneller. 

 

 

Tags:
,

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.