9 navigatie apps voor motorrijders

Gebruik jij ook een app om jouw route te plannen of op te slaan? Smartphonegebruikers, zie hier 9 apps die het voorbereiden van jouw traject er een pak gemakkelijker op maken!

 

De meeste bikers onder jullie zijn verhangen aan hun GPS zoals ik, nou ja verhangen, dankzij die elektronische hulpmiddelen ontdekken we nieuwe wegen en kunnen we met een gerust geweten onbekende baantjes induiken om nadien zonder zoeken of zorgen huiswaarts te keren. Bovendien kan je na je tocht je gereden track uitlezen en er een triplog van maken. Triplogs zijn punten die je GPS automatisch registreert tijdens je tocht zodat je deze kunt opslaan en nadien diezelfde route opnieuw kunt beleven of overhandigen aan je bikercollega. Toch maken steeds meer motorrijders gebruik van allerlei apps op de smartphone om de route op ‘tracken’. Dit biedt enkele voordelen tov je GPS omdat je met sommige apps foto’s kunt nemen die je meteen koppelt aan een waypoint. Dit is handig als je een tocht voor je club voorbereidt en gevaarlijke kruispunten, mooie uitzichten of herkenningspunten wil vastleggen.  

 

1/ Track kit Pro

 

Deze app is bijzonder uitgebreid en biedt je niet alleen de mogelijkheid je route vast te leggen, maar ook om nieuwe plaatsen te ontdekken dankzij hun unieke (en gratis) webservice waarmee je wereldwijd routes kunt opzoeken en downloaden met foto’s inclusief. De app is niet alleen geschikt voor motorrijders, maar ook ideaal tijdens fietsen, jagen, varen, wandelen… you name it.

 

Track Kit Pro

 

De app is zeer logisch opgebouwd en gebruiksvriendelijk. Op het hoofdscherm vind je meteen de rode knop om je route op te nemen en met diezelfde knop kan je op pauze drukken als je bijvoorbeeld een break houdt. Je brengt eenvoudig labels en waypoints toe, neemt foto’s die dmv geotagging aan je exacte locatie worden gekoppeld, of je kiest welk soort grondmap je wenst te zien (bv. hybrid, satellite, google maps…). Je kan zelfs geluid aan bepaalde locaties toevoegen. 

 

Track Kit Pro

 

Als je graag nog meer info wilt of op zoek bent naar toeters en bellen heeft deze app nog heel wat meer onder de motorkap. De ‘Tools’ menu biedt je toegang tot tal van andere toepassingen zoals een kompas, speedometer, rangefinder en je kan er afstanden mee bepalen tussen twee punten. Dit alles is in een bijzonder originele kleedje gegoten en toch gebruiksvriendelijk. 

 

Track Kit Pro

 

Track Kit Pro is dé app als je op zoek bent naar een zeer uitgebreide app om je routes vast te leggen en te voorzien van alle mogelijke informatie, labels, foto’s en waypoints. Dankzij de gratis webservice blijven je tracks veilig online staan en kan je ze altijd raadplegen of delen met je omgeving. Je kan je route analyseren via je gemiddelde snelheid, maximum snelheid, hoogtemap … 

 

Track Kit Pro

 

De app is beschikbaar voor iOs en Android en kost 2,99 euro. Gedetailleerde informatie over deze app vind je hier. Hou rekening dat langdurig gebruik van deze app flink wat van je batterij wegvreet. Bij start van mijn tocht had ik nog 75 % batterijvermogen en na 180 km (bijna) continu rijden met enkele foto’s onderweg bleef de app hangen terwijl m’n iPhone nog 21 % vermogen aangaf. Vervolgens viel m’n iPhone volledig plat. Ik startte hem terug op en zag plots terug 18 % vermogen, echter na een halve minuut viel hij terug volledig plat. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de exacte oorzaak was, maar het had alleszins te maken met het gebruik van de app. Hun Facebookpagina telt op moment van schrijven slechts 7 fans en is waardeloos om te raadplegen. 

 

2/ Eat Sleep Ride

 

Deze app gooit het over een andere boeg dan de Track Kit Pro door naast het registreren van je route ook een communitygevoel te creëren met aandacht voor je veiligheid en ervoor te zorgen dat je zorgenloos kunt rondsjezen. De app is intuïtief in gebruik en geschikt om je route te plannen. Ook biedt de app video’s met instructies over diverse onderwerpen om je als motorrijder tips te geven over je rijtechnieken, onderhoud van je bike, plannen van een route of zelfs hoe je best je motor op een aanhangwagen (link) zet.

 

EatSleepRide

 

Je kan de app uitrusten met een extra veiligheidsfactor (Crashlight) die je helpt in geval van accident of pech. De app detecteert automatisch als je crasht en geeft vervolgens je locatie en bericht automatisch naar drie contacten uit je omgeving met informatie over je accident. Heb je jouw smartphone laten vallen tijdens een rit of is er toch om een of andere reden een valspositieve melding, heb je nog drie minuten tijd om de melding niet te laten vertrekken. Hier vind je een review van de Crashlight app. Voor gebruik van deze optie betaal je 8,99 euro per jaar. 

 

EatSleepRide app

 

De EatSleepRide app registreert jouw route en toont je gedetailleerde route-info zoals je gemiddelde snelheid, hoogtemeters en zelfs je hellingsgraad tijdens je bochten. Hiermee krijg je inzicht op welke plaatsen je flink in de remmen moest gaan of je zelfs de grenzen van de fysica tartte. Je kan via de app op zoek gaan naar andere rijders in je omgeving en je locatie met hen delen. Je kan routes delen en reviews of verhalen van andere motorrijders opzoeken. 

 

De app is (voorlopig) enkel beschikbaar voor iOs en kost 1,99 euro. Volgens de makers zou er op zeer korte termijn een Android-versiebeschikbaar zijn. Op Facebook heeft de app een pagina met zo’n kleine 5.000 fans waar heel wat informatie over motorrijden aantreft. 

 

 

3/ BestBikingRoads

 

BestBikingRoads is een app die pretendeert over de meeste ritten te beschikken (maar liefst 10.000 stuks verspreid over 80 landen) om je als motorrijder een ongeëvenaard aanbod voor te schotelen. Als je op zoek bent naar een route kan je hier naar op zoek gaan en kiezen uit routes op basis van de buurt waarin je je bevindt of een locatie die je selecteert. Iedere route heeft een score en geeft je details zodat je weet waarmee je te maken hebt. De route kan je vervolgens op hun website bekijken of op de kaart. Ik vind niet meteen de mogelijkheid om de gekozen route te exporteren of te openen in een andere (navigatie)map. 

 

BestBikingRoads

 

Een andere mogelijkheid is om zelf een route te maken. Deze route bepaal je in de app zelf door via de kaart naar een bepaalde locatie te gaan en een pin te droppen. In deze fase van het droppen van pins kan ik niet de huidige locatie automatisch laten bepalen, dit moet je manueel doen. In principe zou je ook verschillende waypoints moeten kunnen toevoegen, maar bij mij blijft de app hangen waardoor ik geen route kan maken. Ik vermoed dat het hier om een bug gaat? Als je waypoints toevoegt, zal de app zelf de route berekenen. Je kan niet kiezen tussen bijvoorbeeld snelste route, kortste route, mooiste route…

 

BestBikingRoads

 

De app zelf is behoorlijk intuïtief en logisch in gebruik. De app is beschikbaar voor iOs en Android en kost 3,99 euro. Hun Facebookpagina telt zo’n 2100 fans, je kan er beperkte info vinden en ze bevat weinig updates. De app lijkt me eerder geschikt om routes te ontdekken, maar je kan er verder weinig mee doen. 

 

4/ Diablo Superbiker

 

De Diablo Superbiker app is ontwikkeld door Pirelli en je kan er op een eenvoudige manier jouw route mee opslaan en inzicht verkrijgen in de afgelegde trip. Het berekent je gemiddelde snelheid, je hellingshoek, maximum snelheid en je kan je route bekijken. In het aanvangsscherm maak je de keuze of je op een track gaat rijden of je uit bent voor een route op de weg. Als je start met de opname maakt de app je attent om het scherm af te zetten en je smartphone op te bergen, maw je kan tijdens je registratie niet zien waar je bent of wat de app registreert. De app zou al meer dan 50.000 keer zijn gedownload. 

 

Diablo Super biker

 

Na de registratie kan je zeer eenvoudig jouw gereden route oproepen en krijg je tal van routegegevens beschikbaar. De route kan je delen met je vrienden. In de settings bepaal je de motor waarover je beschikt en kies je jouw banden. Dit bandenaanbod is echter beperkt. Deze app tref je aan in de de Google Play Store of iTunes store voor iOs en is gratis beschikbaar. 

 

5/ Greatest ROAD

 

Met de app Greatest Road kan je net zoals bij de meeste andere apps op zoek gaan naar routes uit je omgeving. Je kan lezen wat andere motorrijders van de route vinden of je kan opmerkingen over gekozen routes toevoegen. Naast routes kan je ook op zoek gaan naar restaurants of tal van andere bestemmingen zoals ziekenhuizen, hotels, uitgangsbuurten… Deze bestemmingen worden aangeboden via Yelp wat garant staat voor een zeer uitgebreide database. Plan je bijvoorbeeld tijdens jouw motortocht een tussenstop in Lier en heb je zin in een pizza dan vind je met deze app meteen enkele bestemmingen met reviews, adres en ‘stretches’ in de omgeving van het restaurant. ‘Stretches’ is binnen de app een ander begrip voor route.

 

Greatest Road http://www.greatestroad.com

 

Een route maak je door op het scherm waypoints toe te voegen. Je start met een beginpoint, plaats tal van waypoints en vervolgens eindig je met een eindpoint. De routebepaling tussen twee waypoints is niet altijd logisch en maakt soms (letterlijk) vreemde kronkels. Wil je zeker zijn dat je tocht via bepaalde banen gaat, dan plaats je daar best ook een waypoint. Heb je een waypoint fout geplaatst, kan je niet één stap terug, maw ofwel begin je helemaal opnieuw ofwel neem je die foute waypoint er maar bij. 

 

Greatest Road http://www.greatestroad.com

 

Gemaakte tochten bewaart de app online zodat je ze op een later moment terug kunt opvragen. Een route (jouw eigen route of die van een andere motorrijder) kan je delen via Facebook, jouw commentaar toevoegen, als favoriet bestempelen, foto’s toevoegen of mailen. Je kan kan ze ook exporteren als GPX zodat je ze in jouw GPS kunt inladen. Het fijne is dat je ook de keuze hebt om je naar het startpunt te laten navigeren. Kies je hiervoor dan opent meteen Google Maps die je met de navigatie helpt. 

 

Greatest Road http://www.greatestroad.com

 

De app is enkel beschikbaar voor iOs en is gratis te downloaden. 

 

6/ Motomap

 

Motomap is een app waarmee je niet alleen je route kunt vastleggen en andere routes importeren, het heeft ook een ingebouwde GPS functie. Routes kan je eenvoudig zoeken en importeren en de app toont jouw locatie, je gemiddelde snelheid, tijdsduur en meer.

 

Motomap motomappers

 

De GPS-functie is erg handig omdat je hiermee de geïmporteerde route zeer eenvoudig kunt volgen. MotoMap biedt geen (gesproken) instructies om een route te volgen. De navigatie is “volg de lijn”, wat betekent dat de kaart jouw positie gecentreerd houdt en in- en uitzoomt afhankelijk van jouw snelheid, terwijl de route op de kaart gemarkeerd is. Je kan opteren om naar het begin van de route te navigeren. In hun online database (en uiteraard ook de app) kan je zoeken naar routes die automatisch gesynchroniseerd worden met je app, erg handig. 

 

Motomap Motomapper

 

Je kan met de app jouw route registreren en onderweg foto’s nemen. Wil je online een route bepalen, kan je dit via Google Maps maken, omzetten naar GPX en vervolgens importeren in jouw online database. Niet erg handig, maar hier kan je een instructiefilmpje vinden. Op het moment van schrijven kan je nog geen route plannen via de app. Je kan je routes delen met je vrienden of via Facebook. De app toont je ook gedetailleerde info over jouw route. De app is enkel beschikbaar voor iOs en kost 2,99 euro. De app zal in een latere fase ook beschikbaar voor Android worden gesteld. Motomapper heeft ook een eigen Facebookpagina.

Edit: per 1 juli 2015 heeft de app een grote update gekregen met extra features en fixes, de prijs is gestegen naar 4,99 euro. Meer info vind je op hun website

 

7/ Mountainbike Pro

 

Mountainbike Pro is niet meteen en app die je als motorrijder hier zou thuisbrengen. Toch zit er onder de motorkap van deze app heel wat cools en is het een zeer populaire app onder de mountainbikers. Trouwens, Runtastic (de makers van deze app) hebben een heel gamma apps voor sporters op de markt beschikbaar die je zeker eens moet bekijken als je sportieve plannen hebt. Mountainbike Pro start je simpelweg door op de Start-knop te drukken. Van dan af gaat die nauwkeurig jouw route tracken, meer nog, je hebt hier de optie ‘Live tracking’ zodat via Facebook anderen live kunnen volgen waar je je bevindt! Eens gestart, krijg je in real-time niet minder dan 6 indicatoren te zien op het scherm zoals afstand, tijd, hoogteverschil… Dit kan je volledig aanpassen zodat je maar eventjes 17 mogelijkheden hebt. Aangezien het hier om een sportapp gaat, kan je zelfs je hartslag en calorieverbruik bekijken, maar hiervoor moet je wel de merkgebonden hartslagmeter in huis halen. 

 

Runtastic Mountainbike Pro

 

Je kan tijdens het registreren van jouw route vanuit de app naar muziek luisteren, foto’s nemen die de app aan die specifieke locatie koppelt (erg handig om nadien de route met foto’s te herbekijken of te delen), sessietabellen bekijken met een keurig overzicht van de gegevens, grafiekjes tonen en zelf via een stem feedback laten geven met info over jouw route (bv om de 2 kilometer, of om de 5 minuten…). Straffer nog, je kan zelf bepalen waarover de stem je feedback geeft. Wil je bijvoorbeeld om de 5 kilometer feedback over de snelheid, de duur en de afstand, dan pas je dit aan in no time. 

 

Ook handig is dat je kan kiezen welke kaart je wenst, zo kan je kiezen voor de standaard kaart, satelliet, een zeer gedetailleerde Open straten kaart (handig voor offroad of enduro) of zelfs een Offline kaart! Dit laatste is handig voor als je op voorhand weet dat je geen internetverbinding hebt. Je kan dan vooraf een regio aanduiden en downloaden naar je smartphone. Top!

 

Runtastic Mountainbike Pro

 

De app geeft ook de temperatuur aan, windrichting en snelheid én ook de windrichting waarnaar je rijdt. Na het beëindigen van de route voeg je jouw eigen commentaar toe en kan je eenvoudig via symbolen nuttige info aan de tocht koppelen. De routes worden opgeslagen en zijn nadien raadpleegbaar. Jouw route kan je delen via Facebook, Twitter of mail. Routes kan je nadien eenvoudig downloaden via jouw profielpagina op de website en downloaden als GPX, TCX of KML zodat je ze via jouw GPS kunt herhalen. Je kan een gereden route ook via de app bekijken en opnieuw rijden. Er is geen GPS-functie die je navigatie-instructies geeft naar waar je moet rijden. 

 

De app kost 4,99 euro en is beschikbaar voor iOs en Android. Er bestaan ook gratis versies, deze hebben minder functionaliteiten (bijvoorbeeld geen Voice, Offline maps, muziekspeler, auto pauze…) maar zeker de moeite om uit te proberen!

 

Runtastic Mountainbike Pro

 

 

8/ FOOTPATH ROUTE PLANNER

 

Footpath is een leuke app die oorspronkelijk is ontworpen voor lopers, wandelaars en fietsers maar kan je perfect gebruiken om als motorrijder je route op een zeer snelle manier te plannen! Het enige wat je moet doen is met je vinger op de map punten plaatsen en de app doet de rest. 

 

Footpath Route planner iPhone iPad iOS

 

Als je geen zin hebt om met logge programma’s te werken of je bent niet in het bezit van een GPS, kan je met Footpath snel een route plannen op een originele manier. Bij het plannen van een route kan je een adres invoeren of gewoon je huidige locatie kiezen. Van dan af krijg je een plannetje te zien en kan je kiezen of je een route gaat ‘tekenen’, of ‘punten plaatsen’. Voor de motorrijders onder ons ga je best punten plaatsen. Het toffe is dat Footpath jouw gekozen punten magnetisch gaat koppelen aan wegen, maw, je mag best wat onwillekeurig zijn in het plaatsen van waypoints. Bovendien gaat het plaatsen van punten bij deze app behoorlijk vernuftig te werk: bij het drukken van je vinger op de map krijg je een vergrootglas te zien zodat je met 100 % accuraatheid jouw waypoint kunt bepalen. 

 

Footpath Route planner iPhone iPad iOS

 

De routeberekening tussen de twee punten bepaalt de app via de ‘Routing Mode’ die je hebt gekozen: Running, Cycling of Driving. Wij kiezen uiteraard voor driving om te voorkomen dat de app kleine onberijdbare padjes kiest (tenzij je een zandrat bent en je dit verkiest). Wil je met je motor zeker via een bepaalde straat toeren, dan plaats je daar een punt. Tijdens het uitstippelen van je tocht zie je meteen het aantal geplande kilometers en het hoogteverschil. Je kan je routes bewaren en delen via e-mail, Facebook, Twitter of Instagram.

 

Footpath Route planner iPhone iPad iOS

 

Footpath kost je slechts 0,99 euro (enkel beschikbaar voor iOS) en draait zowel op je iPhone als je iPad. Voor dit bedrag kan je 5 routes bewaren. Heb je er nog extra 5,99 euro voor veil, krijg je heel wat extra opties: 

 

 • onbeperkt aantal routes die je kunt bewaren;
 • je kan bewaarde routes terug bewerken (iCloud syncing);
 • je kan je routes synchroniseren tussen je iPhone en je iPad;
 • je kan gedetailleerde maps raadplegen, handig voor als je offroad wilt gaan of kleine padjes wilt ontdekken;
 • je kan je routes exporteren naar GPX en naar je vrienden mailen;
 • exporteren naar KML om ze te openen in oa Google Earth.

 

Ben je iets of wat serieus bezig met het plannen van routes is deze extra investering van 5,99 euro beslist de moeite. Footpath Route Planner is gewoonweg bijzonder intuïtief, sneller en eenvoudiger te bedienen dan vele andere apps. Je ‘tekent’ als het ware je route met je vinger en de app doet de rest. Een demofilmpje kan je hier bekijken. 

 

9/ Viewranger

 

In dit rijtje kan zeker ViewRanger niet ontbreken. Dit is een zeer uitgebreide app waarmee je niet alleen je route kunt tracken, maar ook kunt uitstippelen dankzij de ingebouwde GPS-functie. De app biedt je tal van instellingen, gaande van de afstand van het te tracken punten, de GPS settings, of je gegevens wilt cachen, je kan vrienden zoeken en volgen, POI’s (Points Of Interests) bewaren, routes exporteren naar GPX… en ga zo maar door. 

 

Viewranger review

 

ViewRranger is een geweldige app om je positie te bepalen waarbij je bovendien gebruik kunt maken van tal van (gratis) kaarten, zowel geschikt voor het motorrijden op de weg als voor de endurorijders onder jullie. ViewRanger kan ook je positie bepalen als je jouw wifi uitzet wat je heel wat batterijverbruik zal besparen. De app toont je tal van gegevens zoals de hoogte, je gemiddelde snelheid, afstand, … De app is uitermate geschikt om jouw route te tracken. 

 

Viewranger review

 

Je kan de app ook gebruiken om routes uit te stippelen en zo je tocht voor te bereiden. Het gebruiksgemak hiervan ligt wel een stuk lager als bijvoorbeeld bij Footpath. Ook is er geen ‘magneetfunctie’ waardoor de route tussen twee gekozen waypoints rechte lijnen zijn. In de store kan je heel extra kaarten kopen: per land, per categorie… kortom, voor alle activiteiten en doeleinden biedt ViewRanger je een oplossing. Op hun website kan je uren doorbrengen met het lezen van leuke informatie en interessante tips. 

 

viewranger review

 

De ViewRanger app biedt zo vele mogelijkheden dat het ten koste gaat van het gebruiksgemak. De app is bijzonder krachtig en iedere keer als je hem gebruikt zul je nieuwe tools ontdekken. De app is gratis, zowel beschikbaar voor iOs als Android, en komt met enkele gratis kaarten. Een filmpje over ViewRanger kan je hier bekijken. 

 

 viewranger

 

 

Wat met je batterij?

 

Hmm, da’s eigenlijk eenvoudig: het gebruik van apps die je navigeren of route tracken, VERSLINDEN je batterij, zuigen ze leeg en laten ze smelten als een ijsje in de zon. Voor korte ritjes kan je ze zonder problemen gebruiken, maar ben je een ganse dag op trot voorzie je best een externe batterij of hang je de smartphone aan de voeding van je motorfiets!

 

 

Heb ik een app gemist? Of heb je een alternatieve app voor een ander platform? Heb je een tip of suggestie? Laat me weten!

 

 

 

 

Tags:
, ,

3 Comments

 • Job

  12.07.2018 at 09:59 Reply

  Top blog,

  Zit alleen een typo in de header: FOOTPAHT. Ook mis ik de MotoTour app (https://mototour.nl/) die zeker aan te raden is.

  • Kristof

   21.07.2018 at 10:31 Reply

   Thx! Aangepast. MotoTour app zal ik zeker bekijken! groet, Kristof

 • Pieter Vancauwenberghe

  06.03.2019 at 08:47 Reply

  Beste motor app voor mij is Scenic (enkel Iphone denk ik) , werkt perfect, je kan routes online heel snel en simpel overzetten via Motormappers.com.

  Gr

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.